Gruparea jihadistă Statul Islamic difuzează o nouă înregistrare video cu jurnalistul britanic John Cantlie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea jihadistă Statul Islamic a difuzat sâmbătă o nouă înregistrare video cu jurnalistul britanic John Cantlie, pe care îl ţine ostatic de trei ani, înregistrare despre care susţine că ar fi filmată la Mosul, bastionul său din nordul Irakului, relatează 20minutes.fr.

În această înregistrare video de propagandă difuzată pe site-urile jihadiste, fotograful John Cantlie vorbeşte în faţa camerei de luat vederi ca un jurnalist de televiziune.

El afirmă că se află la Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, devenit fief al grupării Statul Islamic după ofensiva fulgerătoare din Irak din luna iunie a anului 2014.

În înregistrare, fotojurnalistul apare în faţa unor bucăţi de metal împrăştiate la sol, afirmând că acestea sunt resturile unui chioşc de unde erau distribuite broşuri ale Statului Islamic şi care a fost distrus într-un raid aerian al coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite.

Vorbind în engleză, Cantlie critică loviturile aeriene lansate de coaliţie în Irak din septembrie 2014 împotriva Statului Islamic. Ca şi în precedentele înregistrări, care au fost realizate în acelaşi stil, există subtitrare în limba arabă.

Data exactă a filmării nu este însă cunoscută.

Gruparea jihadistă Statul Islamic s-a folosit de mai multe ori de jurnalist pentru a prezenta o serie de „documentare“ menite să arate viaţa în regiunile pe care le controlează. 

Ultimul material de acest gen a fost difuzat la începutul anului 2015. 

John Cantlie a fost capturat în Siria în noiembrie 2012, perioadă în care acoperea subiecte legate de conflict alături de jurnalistul american James Foley, primul ostatic executat de jihadişti.

Organizaţia neguvernamentală  Reporteri fără Frontiere a condamnat Statul Islamic pentru utilizarea „laşă“ a unui ostatic cu scopul de a alimenta propaganda jihadistă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite