Gruparea Hezbollah ascunde milioane de dolari, numerar și aur, sub un spital din Beirut, susține Israelul. Apel către autoritățile libaneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea Hezbollah a ascuns sute de milioane de dolari în numerar și aur într-un buncăr construit sub un spital de la periferia sudică a Beirutului, a declarat luni armata israeliană, adăugând că nu va lovi unitatea, în timp ce continuă atacurile împotriva activelor financiare ale mișcării, relatează Reuters.

Israelul a vizat filială a grupului financiar Al-Qard Al-Hassan al Hezbollah FOTO EPA-EFE
Israelul a vizat filială a grupului financiar Al-Qard Al-Hassan al Hezbollah FOTO EPA-EFE

Fadi Alameh, un parlamentar libanez din partidul Mișcarea șiită Amal și directorul spitalului în cauză, Al-Sahel, a declarat pentru Reuters că Israelul face afirmații false și calomnioase și a cerut Armatei Libaneze să vină la fașa locului și să probeze faptul că în spital nu se află decât săli de operație, pacienți și o morgă.

Spitalul Sahel din Dahiyeh a fost evacuat la scurt timp, relatează The Guardian. Israelul nu a furnizat dovezi în sprijinul afirmației, publicând în schimb o animație indicând locația buncărului. Israelul a făcut apel la guvernul libanez să confiște banii despre care a spus că au fost furați de organizația militantă șiită de la poporul libanez.

Reuters nu a putut verifica în mod independent detaliile furnizate de purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, despre care acesta a spus că au fost colectate de serviciile secrete israeliene pe parcursul anilor.

Israelul a vizat filială a grupului financiar Al-Qard Al-Hassan al Hezbollah FOTO EPA-EFE
Israelul a vizat filială a grupului financiar Al-Qard Al-Hassan al Hezbollah FOTO EPA-EFE

Într-o declarație televizată, Hagari a susținut că fostul lider al Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, pe care Israelul l-a ucis luna trecută, a fost cel care ar fi construit buncărul care a fost proiectat pentru șederi pe o perioadă lungă.

„Există sute de milioane de dolari în numerar și aur în interiorul buncărului chiar acum. Fac apel la guvernul libanez, la autoritățile libaneze și organizațiile internaționale - să nu permită Hezbollah să folosească banii ca să impună teroare și să atace Israelul”, a spus Hagari.

„Forțele aeriene israeliene monitorizează complexul, după cum puteți vedea. Cu toate acestea, nu vom lovi spitalul în sine", a spus Hagari.

Șeful Statului Major israelian, Herzi Halevi, a declarat trupelor din Liban că în noaptea de duminică spre luni, avioanele au lovit aproximativ 30 de locații aparținând Al-Qard al-Hassan, despre care Israelul susține că este aripa financiară a Hezbollah.

Hagari a spus că loviturile împotriva siturilor financiare ale Hezbollah vor continua.

Israelul a emis luni o serie de avertismente către locuitori că va începe să bombardeze clădirile din zonă și că ar trebui să se îndepărteze cel puțin 500 de metri.

Ministerul Sănătății din Liban a condamnat ceea ce numește „atacuri asupra a două dintre cele mai mari spitale din Liban” și o parte din „țintirea zilnică a Israelului asupra sectorului sănătății libanez”. Israelul a ucis cel puțin 115 lucrători din domeniul sănătății și personal din echipele de intervenții în situații de urgență de când au început luptele între Hezbollah și Israel în urmă cu un an.

Pentru a doua noapte la rând, Beirutul a fost puternic bombardat, Israelul efectuând peste 15 atacuri aeriene asupra instituțiilor bancare legate de Hezbollah cu o seară înainte.

Duminică seara, Israelul a anunțat că va începe să vizeze o bancă afiliată Hezbollah , Al-Qard Al-Hassan, care oferă împrumuturi fără dobândă și servicii bancare pentru sute de mii de libanezi – în principal musulmani șiiți. Israelul a acuzat-o că ajută la finanțarea Hezbollah și susține că sucursalele sale au fost folosite pentru depozitarea armelor.  

Al-Qard Al-Hassan a fost fondată la începutul anilor 1980 în calitate de instituție caritabilă, parte a rețelei de servicii sociale a Hezbollah.

Cel puţin 13 morţi şi 57 de răniţi după un bombardament israelian în apropierea unui spital din Beirut

Cel puţin 13 persoane, între care un copil, au fost ucise şi 57 rănite după bombardamentele în apropierea celui mai mare spital public din Liban, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii de la Beirut. 

„Raidul duşmanului israelian în sectorul Jnah, din apropierea spitalului Hariri, a ucis 13 persoane, între care un copil, potrivit unui nou bilanţ, şi numărul răniţilor a crescut la 57, dintre care 17 au fost spitalizaţi şi şapte se află într-o stare gravă", se menţionează în comunicat.

Spitalul Rafic Hariri a fost de asemenea avariat, potrivit unui fotoreporter al AFP de la faţa locului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite