Gruparea Acilciler, apropiată de Bashar al-Assad, acuzată de atentatele din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
48 de persoane au murit şi alte 100 au fost rănite în atentatele de la Reyhanli, Turcia FOTO Reuters
48 de persoane au murit şi alte 100 au fost rănite în atentatele de la Reyhanli, Turcia FOTO Reuters

Gruparea turcă de extremă stânga Acilciler, acuzată de autorităţile de la Ankara că ar fi responsabilă de atentatul de la Reyhanli, din apropierea frontierei cu Siria, este o mişcare clandestină, considerată teroristă de Turcia şi văzută ca apropiată regimului de la Damasc, informează AFP.

La câteva ore de la dubla explozie care a provocat moartea a 48 de persoane şi peste 100 de răniţi, ministrul de Interne, Muammer Güler a declarat că responsabilă de atentat este gruparea numită "Acilciler", în traducere din turcă "medici de urgenţe".

Nouă dintre membrii săi, toţi de naţionalitate turcă, au fost arestaţi duminică. Şeful de la Interne şi ministrul Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu au subliniat contactul apropiat al acestora cu regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi „serviciile sale de informaţii“.

Deosebit de activi în anii '70, membrii Acilciler reprezintă o aripă a unei mişcări clandestine de extremă stânga înfiinţată în 1972, Partidul Frontul Eliberării Populare din Turcia (THKP-C).

După represiunea care a urmat loviturii de stat militare din 1980, gruparea de inspiraţie marxistă „a intrat adormire“, iar liderul său, Mihraç Ural, originar din Hataz (sudul Turciei), provincie frontalieră de la graniţa cu Siria, unde a avut loc şi atacul de sâmbătă, şi-a găsit refugiul în Siria vecină.

Supranumit Hiena, Ural are astăzi 57 de ani şi are naţionalitate siriană, potrivit presei turce. Mai multe fotografii ale sale au fost publicate pe reţelele de socializare, înfăţişându-l în haine militare.

Mişcarea pe care o conduce, care se prezintă şi cu numele de Rezistenţa siriană de pe teritoriul acestei ţări, este compusă din aproximativ 2.000 de soldaţi înarmaţi.

Susţinuţi de minoritatea alawită, din care provine şi preşedintele al-Assad, gruparea Acilciler a luptat, potrivit presei, alături de armată, împotriva rebelilor din mai multe zone de frontieră cu Turcia, îndeosebi în Latakia (nordul ţării).

Cotidianul proguvernamental turc, „Sabah“, a scris săptămâna trecută că Mihraç Ural ar fi participat personal la abuzurile comise la începutul lunii asupra civililor dintr-un cartier din oraşul sirian Banias (nordul ţării).

Autorităţile turce îi mai suspectează că ar fi organizat la Hatay, mai multe manifestaţii de susţinere a regimului de la Damasc, de la începtutul rebeliunii din Siria, în martie 2011.

Siria arată cu degetul spre Erdogan

Regimul Bashar al-Assad atribuie Guvernului turc responsabilitatea pentru atentatele comise pe teritoriul Turciei, la frontiera cu Siria, catalogându-l drept „criminal“ şi „măcelar“ pe premierul Recep Tayyip Erdogan, relatează BBC News online.

„Suntem întristaţi de moartea martirilor în localitatea turcă Reyhanli“, a reacţionat ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zoubi, reiterând că Siria nu este implicată în niciun fel în atentatele din Turcia, soldate cu cel puţin 48 de morţi şi peste 100 de răniţi.

„Premierul turc Recep Tayyip Erdogan trebuie luat la întrebări în legătură cu acest atac. Partidul său poartă responsabilitatea directă“, a adăugat ministrul sirian.

„Erdogan ar trebui să demisioneze; este un criminal şi un măcelar“, a insistat al-Zoubi, amintind că Guvernul turc a facilitat traficul de armament şi combatanţi în Siria, alimentând conflictul din această ţară şi transformând regiunea de frontieră turco-siriană într-un fief al teroriştilor.

Două vehicule-capcană au explodat sâmbătă în Reyhanli (provincia Hatay), o localitate situată la opt kilometri de frontiera Turciei cu Siria. Cel puţin 48 de oameni au murit în atentate, iar peste 100 au fost răniţi.

Regimul Bashar al-Assad a negat orice implicare în atentatele comise în Turcia. „Siria nu a comis şi nu va comite niciodată astfel de acţiuni; valorile noastre nu ne permit să facem aşa ceva", a subliniat ministrul sirian al Informaţiilor.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor, de peste 80.000 de morţi. Regimul Bashar al-Assad atribuie violenţele unor "forţe externe" care ar încerca să destabilizeze Siria. Statele Unite şi mai multe ţări europene, inclusiv Turcia, susţin forţele militare ale opoziţiei siriene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite