Ginerele lui Osama bin Laden va fi judecat la o instanţă din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militantul al-Qaida Abu Ghaith, ginerele lui Osama bin Laden, a fost adus în Statele Unite după ce procurorii americani l-au acuzat joi de conspiraţii împotriva Statelor Unite. Bărbatul se va prezenta în faţa Curţii de Justiţie din New York, vineri, conform unor surse guvernamentale citate de agenţia de ştiri Reuters.

Suleiman Abu Ghaith, un militant care apare în filmările grupării teroriste al-Qaida de după atacurile din septembrie 2001, a fost iniţial arestat în Turcia şi adus în Statele Unite într-o operaţiune secretă condusă de autorităţile iordaniene şi agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

Guvernul Turciei l-a deportat pe Abu Ghaith la Iordan, unde autorităţile locale şi FBI au preluat custodia  cazului. Bărbatul a fost adus în statele Unite câteva zile mai târziu, conform unei surse din partea autorităţilor citată de Reuters.

Eric Holder, procurorul general al statelor Unite, a confirmat joi detenţia musulmanului, iar autorităţile americane au anunţat că a fost acuzat de conspiraţie pentru a ucide cetăţeni americani. Prima înfăţişare în faţa instanţei de judecată este programată vineri, la New York.

Abu Ghaith, kuweitian în vârstă de 47 de ani al cărui nume real nu a fost dezvăluit , este unul dintre ultimii militanţi activi la sfârşitul anilor 1990 şi în prima parte a primului deceniu, urmărit pentru a fi închis de serviciile secrete americane sau de către aliaţi.

Felicit CIA şi FBI, aliaţii noştri din Iordan şi preşedintele Barack Obama pentru capturarea purtătoruilui de cuvânt al grupării al-Qaida, Suleiman Abu Ghaith. Am încredere că va avea parte de un interogatoriu viguros şi că va fi judecat rapid şi corect”, a declarat Peter King, republican membru al Comitetului de Informaţii, într-o declaraţie publică.

Abu Ghaith a intrat în atenţia puterilor internaţionale după ce a apărut în filmări ale grupării al-Qaida răspândite după atacul tragic de la 11 septembrie 2001.

La scurt timp după ce a fost identificat şi arestat în Turcia, se crede că autorităţile Statelor Unite au cerut permisiunea de a-l interoga pe Abu Gaith, care a fost deposedat de cetăţenia sa kuweitiană. Cele două state au discutat extrădarea acuzatului. Se pare că bărbatul intenţiona să se reîntoarcă în Kuweit, însă a fost deportat în Iordan de unde a fost preluat imediat de SUA.

Un oficial din cadrul autorităţilor de securitatene iordaniene a confirmat pentru Associatd Press că Abu Ghaithi a fost predat forţelor americane săptămâna trecută, în baza tratatului de extrădare între cele două naţiuni.

Abu Ghaith a devenit una dintre personalităţile cele mai urmărite din cadrul al-Qaida care a fost adus în SUA pentru a fi judecat.Bin Laden a murit în mai 2011 în urma unui raid al forţelor speciale americane în casa în care liderul terorist se ascundea, în oraşul pakistanez Abbottabad.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite