Georgia transformă muzeul Iosif Stalin într-un muzeu al represiunilor din perioada stalinistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgia va transforma muzeul consacrat celui mai cunoscut georgian, Iosif Stalin, într-un muzeu al stalinismului, care va pune accentul pe represiunile din epoca dictatorului sovietic, relevă AFP.

Muzeul Stalin, situat la Gori (aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Tbilissi), unde s-a născut dictatorul în 1878, „este pur şi simplu incompatibil cu prezentul şi viitorul", a declarat ministrul georgian al Culturii, Nicoloz Rurua, notează Mediafax.

„Istoria nu poate fi ştearsă, iar această pagină foarte dificilă din memoria ţării noastre trebuie reprezentată în mod corespunzător", a adăugat acesta în cadrul unei vizite la muzeu.

Muzeul şi-a deschis porţile în 1937 în casa mică unde s-a născut „tatăl cel mic al poporului". O structură impunătoare din granit şi marmură a fost construită în 1975 pentru a proteja această casă şi pentru a găzdui o expoziţie ce îl glorifica pe Stalin.

În 2010, regimul pro-occidental al preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili a dărâmat o statuie gigantică a lui Stalin care domina piaţa centrală din Gori încă din 1952, cu un an înaintea morţii dictatorului.

În fosta Uniune Sovietică şi mai ales în Rusia, muzeele dedicate victimelor represiunilor staliniste sunt foarte rare, notează AFP.

Dictatura lui Iosif Stalin a fost dominată de un regim de teroare şi de execuţii sumare și trimiterea în lagăre de concentrare a milioane de oameni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite