Gărzile ministrului irakian de Finanţe, arestate sub acuzaţia de "terorism"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul irakian de Finanţe
Ministrul irakian de Finanţe

Nouă gărzi ale ministrului irakian de Finanţe Riffa al-Issawi au fost arestate sub acuzaţia de "terorism", a declarat vineri un purtător de cuvânt judiciar, relatează AFP.

Issawi a cerut joi demisia prim-ministrului Nuri al-Maliki, după ce a raportat presei un raid la domiciliul său, precum şi la minister, şi arestarea a 150 de gărzi.

Aceste noi evenimente riscă să relanseze conflictul dintre blocul laic Iraqiya, susţinut de sunniţi şi din care face parte ministrul, în şi Maliki, un şiit.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Justiţiei, Abdelsattar Bayraqdar, a declarat pentru AFP că nouă gărzi ale lui Issawi au fost arestate în virtutea legii împotriva terorismului.

Totodată el a adăugat pentru televiziunea publică Iraqia că şeful gărzilor a mărturisit că ar fi comis "acte teroriste".

Ministerul de Interne a afirmat pe site-ul său de Internet că forţele sale au efectuat arestări în jurul casei lui Issawi, raportând arestarea a zece persoane şi publicând copii ale mandatelor de arestare.

Issawi a denunţat joi un "raid" efectuat la casa şi la ministerul său, de către o "miliţie", făcând în mod evident referire la un grup ce aparţinea serviciilor de securitate şi a condamnat acest "act ilegal efectuat în afara unei hotărâri judecătoreşti".

"Cer premierului să demisioneze, deoarece acesta nu se comportă ca un om de stat", a explicat el în cursul unei conferinţe de presă alături de preşedintele Parlamentului, Usama al-Nujayfi, vicepremierul Saleh al-Mutlaq, ambii membri cu drepturi egale în Iraqiya.

Blocul Iraqiya precum şi alţi membri ai fragilului guvern de uniune al lui Maliki îl acuză de mai mult de un an pe acesta că ar încerca să acapareze puterea.

Arestarea gărzilor lui Issawi intervine la un an după ce gărzile vicepreşedintelui Tariq al-Hashimi, membru al Iraqia, acuzate şi ele de "terorism", au fost arestate. Mai multe dintre acestea au fost condamnate la moarte.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Hashemi, care s-a refugiat în străinătate. Condamnat în mai multe rânduri la moarte, în absenţă, acesta respinge orice acuzaţie adusă împotriva lui, îndeosebi aceea de crimă, asigurând că acestea au fost fabricate din motive politice
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite