Gardienii Revoluției cer revocarea fatwa împotriva armelor nucleare: „Conduce regimul spre colaps”
0Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, trebuie să revoce fatwa care interzice dezvoltarea armelor nucleare dacă regimul dorește să supraviețuiască, solicită Gardienii Revoluției, potrivit The Telegraph.
![Iranul susține că nu își propune să dezvolte arme nucleare FOTO SHUTTERSTOCK](https://cdn.adh.reperio.news/image-e/e01247a8-328f-4c75-aba6-52903a893dd2/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Mai mulți comandanți de rang înalt și-au modificat percepția în ultimele luni, de la alegerea lui Donald Trump, și fac acum presiuni pentru dezvoltarea unei bombe atomice.
„Nu am fost niciodată într-atât de vulnerabili și poate fi ultima noastră șansă de a obține una înainte de a fi prea târziu”, a declarat un oficial pentru The Telegraph.
Fatwa – o hotărâre religioasă – a fost menționată pentru prima dată la o reuniune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) în 2005., Khamenei a insistat că astfel de arme sunt „absolut interzise” de islam.
Este singura constrângere care împiedică dezvoltarea armelor nucleare, potrivit mai multor oficiali iranieni, asta cu toate că disidenții aflați în exil au susținut recent că Republica Islamică lucrează totuși pentru a construi rachete nucleare.
Un oficial iranian a declarat pentru The Telegraph: „Liderul suprem a interzis negocierile cu americanii și dezvoltarea armelor nucleare, care par a fi singurele căi de supraviețuire [ale regimului], iar el conduce regimul spre colaps”.
„Suntem la doar câteva butoane distanță de a construi o armă nucleară de ceva timp, dar presiunile și justificările pentru a avea una sunt mai mari ca niciodată.
„Amenințarea existențială cu care ne confruntăm acum i-a determinat pe mai mulți comandanți superiori – care au insistat anterior să urmeze îndrumările liderului suprem – să facă eforturi pentru fabricarea unei arme atomice”.
Apeluri la revizuirea politicii nucleare
Zeci de parlamentari iranieni au cerut anul trecut Consiliului Suprem de Securitate Națională să-și revizuiască politica nucleară.
Un deputat a spus că fatwa impusă de Khamenei a rămas în vigoare, dar a sugerat că, în islamul șiit, hotărârile se pot schimba „în funcție de moment și circumstanțe”.
„Dacă Republica Islamică Iran se confruntă cu o amenințare existențială, nu avem de ales decât să ne adaptăm doctrina militară. Avem deja capacitățile tehnice de a produce arme – doar decretul religios de interdicție a armelor nucleare ne mai împiedică să facem acest lucru”, declara în noiembrie Kamal Kharazi, un consilier al lui Khamenei.
Miercuri, un canal Telegram asociat cu IRGC a susținut că Iranul are capacitatea tehnică de a construi arme nucleare.
„Nu avem o bombă nucleară, dar dacă dorim, vom construi una”.
Un membru al forței paramilitare iraniene Basij a declarat pentru The Telegraph: „De ce nu ar trebui să avem [o bombă nucleară]? Este dreptul nostru absolut și este nedrept să ne fie refuzată”.
„Lumea are nevoie de un șoc pentru a se reseta, iar Iranul i-ar face o favoare testând o bombă atomică. Occidentul nu ne privește într-o manieră pozitivă. Trebuie să schimbăm asta.”
În noiembrie, șeful MI6 Sir Richard Moore a declarat: „Milițiile aliate ale Iranului din Orientul Mijlociu au suferit lovituri grave, dar ambițiile nucleare ale regimului continuă să ne amenințe pe toți, în special pe prietenii Franței și ai Regatului Unit din regiunea Golfului...”.
În decembrie, Marea Britanie, Franța și Germania avertizau că stocul de uraniu îmbogățit al Iranului a atins, de asemenea, „niveluri fără precedent, din nou fără nicio justificare civilă credibilă”.
În declarațiile publice, Iranul neagă că are o agendă nucleară.
De pildă, joi, președintele iranian Masoud Pezeshkian le-a spus joi ambasadorilor străini: „Războiul nu este în interesul nostru și nu căutăm arme nucleare”.
Într-o aparentă referire la vocile de linie dură interne, el a adăugat: „Chiar și cei care pretind că vor să facă asta nu ne pot împinge spre arme nucleare”.
„Iranul nu a căutat niciodată arme nucleare și nu o va face niciodată. Pe de altă parte, își va apăra pe deplin drepturile legale la niveluri politice și tehnice, cu toată puterea sa”, a declarat recent Ali Shamkhani, consilierul lui Khamenei.
Comandanții IRGC se tem că liderul suprem al Republicii Islamice împinge regimul spre colaps prin blocarea negocierilor cu SUA, potrivit informațiilor obținute de The Telegraph.
Marți, Trump și-a restabilit campania de „presiune maximă” asupra Iranului, inclusiv eforturile de a-l împiedica să obțină o armă nucleară prin reducerea exporturilor de petrol la zero.
Acțiunea a restabilit atitudinea dură a administrației Trump din primul mandat, inversând ceea ce el a considerat o abordare slabă a lui Joe Biden, predecesorul său democrat.
Săptămâna trecută, Trump a scris pe rețeaua sa socială: „Aș prefera un acord de pace nucleară, care să permită Iranului să crească și să prospere în mod pașnic.
Ar trebui să începem să lucrăm la el imediat”.
Ayatollahul Khamenei respinge orice fel de negocieri cu SUA
„Trebuie să înțelegem acest lucru în maniera corectă – nu ar trebui ca ei să presupună că dacă ne așezăm la masa negocierilor cu acel guvern, problemele vor fi rezolvate”.
El a adăugat că „nicio problemă” nu va fi rezolvată prin negocieri cu America și că a face asta nu ar fi „inteligent, înțelept sau onorabil”.
„Ei [oficialii americani] vorbesc despre noi și ne amenință. Dacă ne amenință, și noi îi vom amenința. Dacă acționează pe baza lor, vom acționa și noi. Dacă ei încalcă securitatea națiunii noastre, neîndoielnic le vom încălca și noi siguranța.”