Gardienii Revoluției au sechestrat o navă comercială având legături cu Israelul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele speciale maritime ale Gardienilor Revoluţiei armata ideologică a Iranului, au sechestrat sâmbătă un portcontainer „cu legături” cu Israelul în strâmtoarea Ormuz din Golful Persic, a anunţat agenţia oficială Irna, relatează AFP.

image

Portcontainerul „MCS Aries” a fost sechestrat de forţele speciale maritime iraniene în cursul „unei operaţiuni la care a luat parte un elicopter în apropierea strâmtorii Ormuz", a scris agenția Irna.

Potrivit sursei citate, nava sub pavilion portughez,  administrată de societatea Zodiac aparținând „capitalistului sionist Eyal Ofer", este „dirijată spre apele teritoriale" ale Iranului.

Anterior, două agenţii de securitate maritimă au anunţat că o navă a fost sechestrată sâmbătă în largul Emiratelor Arabe Unite de „autorităţi regionale". Agenția de securitate britanică Ambrey, a informat că a „văzut imagini cu trei indivizi care coboară rapid dintr-un elicopter pe ceea ce pare a fi un portcontainer".

Compania Zodiac Maritime, proprietara navei sechestrate, MSC Aries, a confirmat că nava a fost capturată cu 25 de membri ai echipajului la bord, după a fost abordată de autoritățile iraniene cu un elicopter în timp ce trecea prin Strâmtoarea Ormuz la ora 2.34 (UTC).

„Lucrăm îndeaproape cu autoritățile pentru a ne asigura că sunt bine și nava va fi recuperată în siguranță a navei”, se arată într-o declarație a armatorului.

Iranul „va suporta consecinţele alegerii sale de a agrava situaţia", a avertizat sâmbătă armata israeliană, care este în alertă în urma ameninţărilor cu represalii ale Teheranului, aliat cu mişcarea palestiniană Hamas.

Israelul cere UE să sancționeze Iranul

Iranul desfășoară activități de piraterie și ar trebui să fie sancționat pentru acest lucru, a cerut ministrul de externe al Israelului.

„Regimul ayatollahilor lui Khamenei este unul criminal care susține crimele Hamas și care acum desfășoară o operațiune de piraterie, încălcând dreptul internațional.

Fac apel la Uniunea Europeană și la lumea liberă să declare imediat Corpul Gardienilor Revoluției Iraniene drept organizație teroristă și să sancționeze Iranul acum”, a transmis Gatz.

Este cea mai mare navă care a fost capturată sau atacată până acum, spune analistul militar Michael Clarke, citat de Sky News.

Cel puțin 20 de membri ai echipajului de la bordul MSC Aries au devenit acum ostatici, a subliniat el.

Marea Britanie și SUA au multe mijloace navale în zona deturnării navei, astfel că Iranul lansează efectiv o amenințare pentru a amplifica tensiunile, a explicat profesorul.

„Este un moment important. Este la 1.000 de mile distanță de Golful Aden și de ceea ce făceau Houthi în partea de sud a Mării Roșii".

El a amintit de situația navei Galaxy Leader, care a fost capturată de rebelii houthi prin aceleași metode.

„Lucrul important este că este vorba de Gardienii Revoluției din Iran. Nu este vorba de niște pirați, nici măcar de Houthi."

Nava se afla pe culoarul de navigație și a fost „vizată direct", a explicat Clarke.

„Când spun că se afla în apele iraniene vorbesc prostii. A fost aleasă cu grijă. Iranienii sunt foarte provocatori", spune el, subliniind legăturile acestei nave cu omul de afaceri israelian Eyal Ofer

.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite