Furie la Teheran după anunţul lui Trump privind abandonarea acordului nuclear: Deputaţii au dat foc steagului american şi au strigat „Moarte Americii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţi iranieni dau foc steagului american şi acordului nuclear al ţării lor cu marile puteri FOTO Tasnim
Deputaţi iranieni dau foc steagului american şi acordului nuclear al ţării lor cu marile puteri FOTO Tasnim

Un grup de deputaţi iranieni a incendiat marţi, în Parlamentul de la Teheran, un steag american şi o copie a acordului nuclear semnat acum trei ani de ţara lor cu marile puteri şi abandonat marţi de administraţia Trump. „Moarte Americii“, au strigat ei, potrivit AFP.

Potrivit unor imagini apărute în presa iraniană, un grup de deputaţi de la Teheran a dat foc unui steag american din hârtie în incinta Parlamentului.

Mojtaba Zolnour, un deputat conservator, s-a alăturat grupului şi a incendiat la rândul său o copie a acordului nuclear dintre Iran şi P5+1 (cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU: Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, Franţa, China, plus Germania) şi Uniunea Europeană.

După aceste gesturi, zeci de deputaţi au strigat „Moarte Americii“.

Liderii iranieni au condamnat marţi decizia preşedintelui american Donald Trump de a abandona acordul nuclear şi de a impune de sancţiuni.

Parlamentul de la Teheran a introdus miercuri o rezoluţie prin care cere un răspuns „proporţional şi reciproc“ din partea guvernului după ce Statele Unite ale Americii şi-au anunţat, marţi, retragerea din acordul nuclear încheiat în iulie 2015 între Iran şi marile puteri, transmite Reuters, preluând agenţia iraniană Fars.

Hojatoleslam Mojtaba Zulnouri, şeful comisiei parlamentare pentru activităţile nucleare, a declarat că rezoluţia cere guvernului preşedintelui Hassan Rouhani să asigure „garanţiile necesare“ din partea restului statelor semnatare ale acordului din 2015 - Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Zulnouri nu a precizat ce garanţii sunt avute în vedere, dar a subliniat că, dacă nu vor fi obţinute, Iranul ar trebui să reia activităţile de îmbogăţire a uraniului. Potrivit deputatului Ali Mottahari există o „oportunitate limitată“ pentru puterile europene să „aducă o garanţie solidă“ care să permită Iranului să rămână în acord. „Dacă însă aceasta nu se va întâmpla, atunci e posibil să ieşim din acordul nuclear sau să luăm alte măsuri“, a declarat deputatul pentru agenţia IRNA.

Şi comandantul Corpului Gardienilor Revoluţiei (CGRI), Generalul de divizie Mohammad Ali Jafari, a declarat miercuri că europenii sunt legaţi de SUA şi nu pot lua o decizie independentă în privinţa acordului nuclear cu Iranul, informează agenţia de presă iraniană Fars News, citată de Reuters.

„Este clar că europenii nu pot lua decizii independent de SUA şi sunt legaţi de America“, a spus el. „Soarta acordului cu Iranul este clară“, a adăugat generalul Mohammad Ali Jafari, subliniind că „Iranul se va putea dezvolta numai prin capacităţile sale naţionale“.

„Încă o dată, americanii au arătat că nu sunt demni de încredere şi nu îşi respectă promisiunile“, a afirmat generalul iranian.

Retragerea SUA din acordul cu Iranul a arătat că problema îmbogăţirii uraniului iranian a fost doar o scuză pentru a încerca limitarea programului de rachete al Republicii Islamice şi a influenţei sale regionale, a declarat comandantul Gardienilor Revoluţiei, citat de Fars News.

„În acest context, el a pledat pentru extinderea capacităţilor militare ale armatei iraniene. „Iranul are o bogată experienţă de dezvoltare sub regimul de sancţiuni“, a adăugat Ali Jafari.

Trump a criticat constant acest acord, semnat de predecesorul său Barack Obama.

Prin acest text, Iranul a acceptat să-şi limiteze programul nuclear pentru a garanta caracterul său paşnic, obţinând în schimb o anulare treptată şi parţială a sancţiunilor internaţionale.

Deranjat de decizia lui Trump, preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani,  a spus despre preşedintele american că „nu are capacitatea mintală de a aborda problemele“.

Mai mult, el s-a pronunţat pentru reluarea activităţilor Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, conform Reuters.

„Abandonarea de către Trump a acordului nuclear a fost un show diplomatic. Ţinând cont de situaţia actuală, Iranul nu are obligaţia de a-şi onora angajamentele. Este o ameninţare la adresa păcii şi securităţii. Nu sunt sigur dacă semnatarii europeni ai acordului îşi vor respecta promisiunile“, a declarat Larijani, citat de televiziunea de stat. „Este evident că Trump înţelege doar limbajul forţei“, a conchis el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite