Fuga misterioasă a fostului preşedinte al Nissan Motor: Carlos Ghosn a fugit din Japonia în Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carlos Ghosn FOTO EPA-EFE
Carlos Ghosn FOTO EPA-EFE

Fostul preşedinte al Nissan Motor Carlos Ghosn, care se confrunta cu acuzaţii de infracţiuni financiare în Japonia, a fugit din ţară şi s-a refugiat în Liban, unde este considerat un fel de erou popular.

"Sunt prezent în Liban. Nu mai sunt ostatic al sistemului judiciar japonez parţial, unde prevalează prezumpţia de vinovăţie. Nu am fugit de justiţie, ci de persecutare politică. Acum pot comunica liber cu presa, lucru pe care îl pot face săptămâna viitoare", a declarat Ghosn.

Încă nu este clar cum Ghosn, care deţine cetăţenie franceză şi libaneză, a reuşit să părăsească Japonia înainte ca procesul lui să aibă loc. Avocatul lui Ghosn, Junichiro Hironaka, a declarat marţi că zborul clientului său din Japonia a fost o „surpriză completă”.

„Suntem uimiţi şi şocaţi", a spus el în faţa camerelor TV adunate în faţa biroului său din Tokyo. Hironaka a adăugat că avocaţii lui Ghosn deţin paşapoartele lui şi că fostul preşedinte Nissan „nu le putea folosi”, scrie CNN.

Carlos Ghosn era reţinut la domiciliu în Japonia, în aşteptarea unui proces în 2020 pentru nereguli financiare.

El a ajuns luni la aeroportul din Beirut, iar potrivit publicaţiei al-Joumhouriya ar fi ajuns cu un avion privat din Turcia. Alături de el, în Liban se află şi soţia sa, Carole Ghosn. Cei doi stau într-o casă cu paznici înarmaţi, potrivit The New York Times. 

Ghosn a fost arestat în Japonia încă din noiembrie 2018, procurorii anunţând că şi-a subevaluat veniturile obţinute din administrarea Nissan cu 44 de milioane de dolari, în ultimii cinci ani. Procurorii din Tokyo investigau bunurile imobile achiziţionate de Nissan pentru Ghosn, inclusiv locuinţele din Liban şi Brazilia. 

 El a negat în repetate rânduri acuzaţiile la adresa sa şi a susţinut că arestarea a făcut parte dintr-un complot conspiratoriu pentru a-l îndepărta din alianţa globală pe care a construit-o.

El a spus în declaraţia sa de marţi că „nu a fugit de justiţie, ci că a scăpat de nedreptate şi persecuţii politice”.

Mărirea şi decăderea lui Carlos Ghosn, şeful suprem al alianţei Renault-Nissan

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite