„Free Bella”. Lupta pentru eliberarea unei balene beluga din acvariul unui mall sud-coreean. De ce riscă să moară în captivitate

0
Publicat:

Un rezervor sterp cu pereți de beton și roci artificiale, situat la etajele inferioare ale unui mega mall sud-coreean, găzduiește o balenă beluga, de aproape un deceniu. Se crede că balena avea aproximativ doi ani când a fost capturată în apele rusești, în 2013, și vândută acvariului Lotte World – cel mai mare din Seul, condus de unul dintre cele mai bogate și mai mari conglomerate din Coreea de Sud.

Bella, balena beluga captivă într-un mall FOTO Captură video CNN
Bella, balena beluga captivă într-un mall FOTO Captură video CNN

Se numea Bella. Cu doi masculi beluga, Belli și Bellu, împreună cu alte animale polare precum pinguinii și focile, ea a făcut parte dintr-o atracție arctică populară, potrivit CNN.

Într-un rezervor de 1.224 de tone, cei trei au fost adesea subiectul selfie-urilor și TikTok-urilor vizitatorilor, văzuți scufundându-se și învârtindu-se în apa albastră luminiscentă. Mulți copii mici băteau în pereții de sticlă ai rezervorului, sperând să atragă atenția balenelor.

Însoțitorii Bellei au murit prematur

„Comerțul este alimentat de lăcomie. Sunt mulți bani de câștigat din capturarea și vânzarea acestor mamifere carismatice în parcuri marine și acvarii. Exploatarea nu se va opri niciodată până când spectatorii nu se întreabă dacă câteva minute de distracție justifică o asemenea cruzime”, a spus activista americană pentru delfini, Helene O’Barry, pentru sursa citată.

Bellu a murit la vârsta de 5 ani, în 2016. Belli a urmat ani, mai târziu, în 2019, la vârsta de 12 ani. În sălbăticie, speranța medie de viață a balenelor beluga este între 35 și 50 de ani.

Moartea lor a declanșat o furtună de critici din partea activiștilor sud-coreeni pentru drepturile animalelor, ceea ce a determinat compania să acționeze. În 2019, Lotte a promis că o va elibera pe Bella. Totuși, mai bine de patru ani mai târziu, iar Bella rămâne expusă.

„Lotte spune că iau măsuri, dar noi nu știm de fapt”, a declarat pentru CNN Jo Yak-gol, cofondatorul grupului sud-coreean Hot Pink Dolphins.

Balena continuă să dea semne de comportament de stres „stereotipic” după moartea companionilor săi. Videoclipurile trimise la CNN au arătat-o învârtindu-se în cercuri mici și plutind nepăsătoare, la suprafața apei.

„Adesea se învârte în jurul rezervorului fără prea multă semnificație. Cred că este stresată”, a spus Jo.

Într-un schimb de e-mail cu CNN care a avut loc în noiembrie, un purtător de cuvânt al Lotte a spus că planurile de eliberare sunt încă în vigoare. În luna mai, un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNN că procesul se afla în „etapa finală”.

„Lotte World Aquarium face tot posibilul pentru a crea un mediu și un timp adecvat pentru eliberarea Bellei prin discuții în curs. Momentul este coordonat cu Ministerul Sănătății și Bunăstării (coreeană de Sud) ca o prioritate de vârf”, a spus purtătorul de cuvânt.

Bella era „în stare bună de sănătate”, a adăugat purtătorul de cuvânt, iar în prezent urmează un antrenament care să o pregătească pentru „un nou mediu marin”.

Când a fost întrebat de ce era încă expusă publicului, purtătorul de cuvânt a spus că: „În acest moment, nu există alt loc unde să stea”.

Partea întunecată a captivității

La fel ca pisicile mari ținute ca animale de companie și plimbări cu elefanții, practica de a ține în captivitate delfinii și balenele pentru divertisment turistic a devenit din ce în ce mai controversată în ultimii ani, în mare parte din cauza eforturilor de campanie și a descoperirilor experților care susțin că ținerea animalelor captive nu le este deloc benefică.

Deși au existat unele schimbări la nivel global, companiile și țările care au interzis activitățile care implică exploatarea animalelor sălbatice în scop de divertisment, nu a existat un consens la nivel de industrie cu privire la păstrarea animalelor sălbatice, cum ar fi balenele.

În sălbăticie, balenele beluga se găsesc în Oceanul Arctic și în mările și coastele din jurul Canadei, Americii de Nord, Rusia și Groenlanda.

Acestea sunt animale migratoare, capabile să înoate mii de mile și să se scufunde la adâncimi de peste 1.000 de metri, printre bucăți de gheață și fiorduri, spun experții. Durata lor medie de viață în sălbăticie este între 35 și 50 de ani, dar doar jumătate din aceasta în captivitate, adaugă ei.

Valeria Vergara, un important biolog marin care a studiat populațiile de balene beluga în zone precum Arhipelagul Arctic și Golful Hudson timp de mai bine de două decenii, susține că „orice specie la fel de inteligentă și complexă din punct de vedere social precum balenele beluga pur și simplu nu poate fi fericită în captivitate”.

„Suferă în captivitate pentru că nu au liberul arbitru și nu au stimulare mentală. De asemenea, nu se pot angaja în multe dintre comportamentele lor naturale”, a spus Vergera pentru CNN.

Industria înfloritoare a acvariilor

Activiștii cred că există aproximativ 300 de balene beluga în captivitate în întreaga lume.

Industria acvariilor este în plină expansiune în Asia de Est. Popularitatea parcurilor tematice oceanice și a acvariilor comerciale a fost în creștere în țări precum China și Japonia, alimentată de profituri uriașe, ca urmare a turismului de masă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite