Operaţiune de salvare, în zadar. Beluga blocată în Sena, eutanasiată la scurt timp după ce a fost extrasă din râu

0
0
Foto AFP
Foto AFP

Eforturile francezilor care au încearcat cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena au fost în zadar. În timpul operaţiunii de salvare care a început în Franţa, beluga a fost ridicată din apă, într-un hamac şi mutată pe o barjă, dar la scurt timp a murit.

După o operaţiune dificilă de salvare din râul Sena, beluga a fost eutanasiată, relatează Le Figaro. Captivă pentru o săptămână, cetaceul era foarte slăbit marţi când s-a reuşit extragerea lui din apă. În urma deteriorării stării sale de sănătate, îngrijitorii au decis să o eutanasieze.

Beluga care s-a pierdut în Sena a murit, în ciuda operaţiunii de salvare întreprinsă marţi. „ În ciuda unei operaţiuni de salvare fără precedent, suntem tristi să anunţăm moartea cetaceului ”, a declarat prefectura Calvados pe contul său de Twitter miercuri, 10 august.

Balena de patru metri, o specie protejată care se găseşte de obicei în apele arctice, a rămas blocată în râu, la nord-vest de Paris, timp de o săptămână, anunţă bbc.com.

Zeci de veterinari aşteaptă pe o barjă să trateze balena după ce s-a reuşit extragerea ei din rău. În operaţiunea de salvare sunt implicate aproximativ 80 de persoane, inclusiv scafandri şi poliţişti

Echipei de salvare i-au luat aproape şase ore pentru a ridica balena bolnavă - care cântăreşte 800 kg - din apă şi a o duce în siguranţă pe barjă.

De aici, salvatorii o vor muta într-un camion frigorific pentru a-l transporta înapoi pe coastă. Înainte de această operaţiune, salvatorii speră să trateze animalul timp de câteva zile, după care îl vor elibera în larg.

„Este o operaţiune de salvare îndelungată, dificilă, care a necesitat multe abilităţi. Veterinarii nu sunt tocmai optimişti în ceea ce priveşte starea de sănătate a belugii.

Deşi prima etapă a operaţiunii de salvare s-a dovedit un succes, există încă temeri referitoare la şansele de supravieţuire a cetaceului, care în mod normal ar trebui să cântărească 1.200 de kilograme. Este teribil de slabă pentru o belugă, iar acest lucru nu prevesteşte nimic bun în ceea ce priveşte speranţa de viaţă pe termen mediu'', a declarat pentru BFM TV Isabelle Dorliat-Pouzet, secretar-general al prefecturi Eure.

salvare balena beluga din Sena 9 august 2022 Foto AFP

FOTO AFP

Şanse slabe de supravieţuire 

Mamiferul vizibil subnutrit a fost observat pentru prima dată în Sena marţi, la aproximativ 70 de kilometri de Paris. După încercările eşuate de a o ajuta să înoate, animalul a rămas blocat, iar salvatorii sunt pesimişti cu privire la şansele sale de supravieţuire. 

Până acum, i-au oferit hering îngheţat şi păstrăv, dar, potrivit celor care s-au ocupat de operaţiunea de salvare, animalul nu pare să fi acceptat hrana.

 „Pot exista probleme de natură internă, pe care nu le putem vedea”, a spus un expert de la parcul de animale marine Marineland din sudul Franţei – deş, a adăugat specialistul,  beluga este „extrem de rezistentă” ca specie.

Oamenii s-au adunat pe malurile râului la Saint-Pierre-La-Garenne din Normandia pentru a urmări salvarea, pe măsură ce interesul pentru supravieţuirea balenei s-a răspândit dincolo de Franţa.

Experţii susţin că nu cunosc modul în care balena a reuşit să se îndepărteze atât de mult de apele reci ale Arcticii şi ale subarcticii, habitatul său natural. 

Misterul călătoriei mamiferului 

Beluga se aventurează ocazional spre sud toamna, pentru a se hrăni, atunci când se formează gheaţa, dar să călătorească atât de departe de locul natal se întâmplă foarte rar.

Potrivit Observatorului Pelagis din Franţa, care este specializat în mamifere marine, cea mai apropiată populaţie de beluga se află în largul arhipelagului Svalbard, la nord de Norvegia, la 3.000 km (1.870 mile) de Sena.

La sfârşitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în amonte pe Sena şi a murit din cauze naturale după mai multe încercări eşuate de a o ghida înapoi spre mare.

În septembrie 2018, o belugă a fost zărită în fluviul Tamisa în apropiere de Gravesend, la est de Londra, timp de câteva zile, cea mai sudică apariţie a unei belugi pe coastele britanice.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii vor să racordeze centrala nucleară de la Zaporojie la reţeaua electrică din Crimeea ocupată

La centru - aliaţi, în ţară - adversari. Harta conflictelor PNL-PSD la nivel naţional

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite