FOTO/VIDEO Cine e câştigătoarea „Premiului Nobel pentru Educaţie“ în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O profesoară palestiniancă din Cisiordania ocupată, Hanan Al Hroub, a fost desemnată „cea mai bună profesoară din lume“ de către Fundaţia Varkey, cu sediul la Londra, şi câştigătoarea Global Teacher Prize în 2016, premiu în valoare de un milion de dolari acordat sub egida suveranului din Dubai.

Câştigătoarea din acest an a fost anunţată de Papa Francisc într-un mesaj video adresat în cadrul unei ceremonii organizate la Dubai cu ocazia Global Education and Skills Forum, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Vreau să o felicit pe profesoara Hanan Al Hroub pentru câştigarea acestui premiu prestigios ca urmare a importanţei pe care o acordă jocului în educaţia copiilor“, a afirmat Suveranul Pontif.

„Copilul are dreptul să se joace. O parte din educaţie constă în a-l învăţa cum să se joace pentru că va învăţa prin joc cum să ajungă o fiinţă socială şi cum să găsească bucuria de a trăi“, a adăugat liderul Bisericii Catolice.

Ceremonia de acordare a premiului s-a desfăşurat în prezenţa şeicului Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, suveranul Dubaiului. Plata premiului, un milion de dolari, se va face în rate, în zece ani.

image

FOTO Kamran Jebreili/FOTO AP

Hanan Al Hroub a crescut într-o tabără de refugiaţi şi predă în prezent la un liceu din al-Bireh (Cisiordania). Ea a dezvoltat o metodă ludică pe care a descris-o în cartea „Jocul şi învăţarea“, care include respingerea violenţei în mediul şcolar, adesea traumatizat de reluările conflictului israeliano-palestinian.

În cadrul ceremoniei din Dubai au intervenit mai multe personalităţi printre care vicepreşedintele american Joe Biden, prinţul William al Marii Britanii, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi miliardarul Bill Gates.

Sunny Varkey, creatorul fundaţiei care îi poartă numele, a spus că speră ca exemplul Hananei Al Hroub „să îi inspire pe cei care se pregătesc să devină dascăli în şcoli şi să pună în evidenţă activitatea formidabilă desfăşurată zilnic de învăţători şi profesori în Palestina şi în lume“, notează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite