FOTO VIDEO Japonia, lovită de cel mai violent taifun din ultimii 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aeroport inundat, vehicule luate de vânt şi valuri uriaşe. Taifunul care s-a abătut marţi asupra vestului Japoniei, cel mai violent care a lovit direct arhipelagul nipon în ultimii 25 de ani, a făcut deja victime.

GALERIE FOTO

Potrivit lalibre.be, cel puţin şase persoane au murit şi 170 au fost rănite. 

Printre cei care şi-au pierdut viaţa se numără un bărbat în vârstă de 71 de ani rămas blocat într-un imobil care s-a prăbuşit după trecerea ciclonului Jebi, care a adus în Japonia ploi diluviene şi vânturi violente, cu rafale ce au atins în unele zone viteze de 220 de kilometri pe oră, conform mass-media locale. O altă persoană se află în stare critică, notează AFP.

Numeroşi localnici au fost îndemnaţi să-şi părăsească locuinţele din zonele inundabile sau susceptibile de a fi afectate de şuvoaiele de noroi. 

În total, autorităţile au recomandat unui număr de 1,2 milioane de oameni să se îndrepte spre adăposturi, iar alte 16.000 de persoane au primit ordinul de evacuare, chiar dacă textul nu are un caracter obligatoriu.

Turişti blocaţi

De asemenea, taifunul a provocat pagube materiale de amploare, în special în regiunea Osaka.

Pe o mare dezlănţuită, un petrolier s-a înţepenit în parapetul unui pod ce duce spre aeroportul internaţional din Kansai. Acest aeroport, construit pe o insulă artificială din Golful Osaka, a fost inundat şi închis după ce subsolul şi pistele sale au fost acoperite de ape, a precizat pentru France-Presse un oficial din Ministerul nipon al Transporturilor.

În jur de 3.000 de călători au rămas blocaţi în interiorul clădirii aeroportului marţi seară. Verificări privind acel pod avariat erau în curs de desfăşurare, însă autorităţile au precizat că nu ştiu când vor putea „să readucă acele persoane pe uscat“.

Imagini transmise de posturile de televiziune arată schele şi macarale distruse de vânt, faţade de magazine distruse, acoperişuri smulse, copaci prăbuşiţi şi stâlpi de electricitate contorsionaţi. Pe drumuri, camioane şi automobile au fost răsturnate.

Chiar şi blocurile de tip zgârie-nori, construite pentru a rezista la seisme puternice, au fost afectate.

Curse aeriene şi feroviare anulate

Şi transporturile au fost puternic perturbate - companiile aeriene au anulat, ca măsură de precauţie, aproape 800 de zboruri.

Numeroase curse feroviare au fost suspendate, inclusiv cele pentru trenurile de mare viteză Shinkansen între Tokyo şi Osaka, ce transportă în fiecare zi sute de mii de pasageri. În Kyoto, o mare parte din acoperişul gării s-a prăbuşit.

Marile magazine din regiunea Osaka au decis să îşi închidă porţile. Companii importante, precum Toyota, Honda şi Panasonic, şi-au suspendat producţia în uzinele lor, iar alte firme le-au cerut angajaţilor să rămână acasă. Numeroase şcoli i-au sfătuit pe elevi să facă acelaşi lucru.

Presa niponă a relatat că peste 1,4 milioane de locuinţe şi imobile au rămas fără electricitate.

Premierul Shinzo Abe a convocat o reuniune de criză înainte de sosirea taifunului, care a atins mai întâi sud-vestul ţării, înainte de a avansa cu rapiditate spre nord. Taifunul se afla în largul Mării Japoniei marţi seară, însă rafale şi ploi abundente vor continua până miercuri.

Cu vânturi de peste 160 de kilometri pe oră în partea centrală, ciclonul Jebi, al 21-lea format în actualul sezon în Asia, a fost clasat în categoria „taifunuri foarte puternice“ şi este „cel mai puternic de după anul 1983“, a precizat pentru AFP Ryuta Kurora, un reprezentant al agenţiei naţionale de meteorologie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite