FOTO Tragedia din Filipine: 10.000 de oameni au murit numai în provincia Leyte, potrivit ultimelor informaţii prezentate de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform noilor estimări furnizate duminică dimineaţă de autorităţi, aproximativ 10.000 de persoane au murit numai în provincia Leyte din Filipine, în urma taifunului Haiyan care se îndreaptă spre Vietnam.

Autorităţile oficiale au înaintat noi cifre ale persoanelor ucise în urma taifunului Haiyan. „A avut loc o întâlnire noaptea trecută cu guvernatorul (n.r. – din provincia Leyte) şi alţi responsabili. Guvernatorul a estimat că aproape 10.000 de persoane au murit”, a declarat comisarul Elmer Soria duminică dimineaţă, citat de AFP şi Reuters.

O parte din provincia situată în calea taifunului, unul din cele mai puternice care au lovit Filipinele, a fost distrusă în proporţie de 70% sau 80%, a adăugat reprezentantul filipinez.

Rafalele de vânt au ajuns la intensităţi de aproape 275 de kilometri pe oră, iar apele au inundat satele de pe coastă.

Bilanţul anterior înainta cifra de 1.200 de persoane ucise de acest Haiyan, numai în provincia Leyte. Taifunul Haiyan se îndreaptă în acest moment spre Vietnam, stat unde au fost ordonate evacuări masive ale populaţiei spre zone bine adăpostite.

„Au fost distrugeri masive (…) Ultima dată când am văzut ceva (n.r. - un dezastru)  de o asemenea amploare, a fost tsunami-ul din Oceanul Indian”, în urma căruia au fost ucise de 220.000 de persoane în 2004, a declarat sâmbătă noapte şeful echipei ONU care se ocupă de gestionarea dezastrelor, Sebastian Stampa Rhodes.

Haiyan este considerat cel mai puternic taifun din 2013 şi unul din cele mai puternice din ultimele decenii. Cu toate că îşi va pierde din intensitate când va lovi Vietnamul, acesta poate produce pagube serioase şi în acest stat. 

image
image

Foto

Taifunul Haiyan loveşte Filipinele foto reuters

Departamentul american al Apărării a anunţat sâmbătă că va oferi ajutorul său Filipinelor: elicoptere, avioane, nave şi echipamente pentru căutare şi salvare vor fi furnizate în urma cererii realizate de autorităţile filipineze.

O agenţie a ONU a anunţat că se ocupă de organizarea transportului a 40 de tone de alimente pentru filipinezi.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a propus sâmbătă ajutorarea rapidă a Filipinelor, subliniind că a trimis deja o echipă în statul asiatic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite