FOTO Ploaia torenţială a stricat parada dedicată Zilei Naţionale a Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele chinez Xi Jinping (centru), deschizându-şi umbrela. FOTO: Reuters
Preşedintele chinez Xi Jinping (centru), deschizându-şi umbrela. FOTO: Reuters

Ziua Naţională a Chinei, sărbătorită pe 1 octombrie, trebuia să fie asemenea tuturor celorlalte din trecut: cu cer senin şi soare blând, graţiei ajutorului Departamentului de Modificare a Vremii. Dar sărbătoarea din acest an a fost umbrită de o ploaie torenţială care l-a obligat pe preşedintele Xi Jinping să-şi folosească propria umbrelă, gest neobişnuit pentru liderii comunişti chinezi.

China are cea mai avansată tehnologie de modificare a vremii, folosindu-se de rachete antigrindină. Departamentul din Beijing face parte dintr-un sistem naţional care are peste 1.500 de experţi angajaţi şi 40.000 de lucrători cu jumătate de normă care amână precipitaţiile atunci când este autorităţile decid. Din 2002 până în prezent, China a întreprins mai mult de 500.000 de intervenţii asupra cursului natural al vremii, potrivit NBC News.

Până la jumătatea zilei de marţi nu exista niciun semn care să indice apropierea unei ploi torenţiale. Cerul era încă albastru, iar aerul părea mai curat decât în ultimele zile. Însă atunci când toţi erau convinşi că experţii meteo au asigurat o zi perfectă pentru o sărbătoare, participanţii au fost luaţi prin surprindere de picăturile reci.

Participanţii la ceremonia de sărbătorire şi-au deschis rând pe rând umbrelele, toate de culoare gri, identice. În acelaşi timp au încercat să-şi facă drum printre bălţi până la Monumentul Eroilor din Beijing pentru a depune ornamente florale.

Sute de studenţi s-au echipat cu pelerine de ploaie şi şi-au dus la bun sfârşit programul de dans pregătit special pentru sărbătoarea Zilei Naţionale. Majoritatea participanţilor a încercat, în fapt, să se comporte ca şi cum nu ploua deloc, deşi mulţi au bănuit că experţii în meteorologie au comis o greşeală importantă.

Ceremonia a fost condusă de preşedintele ţării şi liderul Partidului Comunist Xi Jinping, în timp ce ploaia devenea din ce în ce mai puternică. Ulterior, specialiştii Departamentului de Modificare a Vremii nu au avut nicio reacţie oficială, refuzând să confirme sau să infirme eventualele planuri de schimbare a vremii.

Cu toate acestea, chinezii au avut ocazia să-şi vadă conducătorul folosindu-şi propria umbrelă, gest care a fost privit cu surprindere, deşi occidentali nu ar înţelege în mod normal simbolul din spatele mişcării. „Nu mi-i amintesc pe Mao sau Deng sau Jiang să-şi fi ţinut vreodată umbrelele de unii singuri”, a spus unul dintre participanţi, referindu-se la foştii conducători ai ţării.

Deşi ploaia a fost probabil neplăcută, gestul simplu al preşedintelui i-a adus apreciere în ochii compatrioţilor lui, mai ales că liderul a încercat să se prezinte drept o persoană obişnuită, cu picioarele pe pământ.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite