Fosta şefă a celei mai mari burse din India a împărtăşit informaţii confidenţiale cu un yoghin şi i-a cerut sfaturi cu privire la deciziile cruciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Fosta şefă a celei mai mari burse din India a împărtăşit informaţii confidenţiale cu un yoghin şi i-a cerut sfatul cu privire la deciziile cruciale, a constatat o investigaţie a autorităţii de reglementare a pieţei, înainte de listarea publică mult-aşteptată a operatorului bursier, transmite Reuters.

Într-un caz de ”abatere bizară” care a reprezentat ”o încălcare flagrantă” a reglementărilor, Chitra Ramkrishna, fost director general al Bursei Naţionale de Valori (NSE), a împărtăşit informaţii, inclusiv proiecţiile financiare ale bursei, planurile de afaceri şi agenda consiliului de administraţie, cu un guru spiritual din Himalaya, a declarat Consiliul pentru Valori Mobiliare şi Burse din India (SEBI).

”Partajarea planurilor financiare şi de afaceri ale NSE... este un act flagrant, dacă nu de neimaginat, care ar putea zgudui înseşi bazele bursei de valori”, a spus SEBI într-un ordin, impunând sancţiuni asupra lui Ramkrishna, bursei şi a altor foşti directori.

Ramkrishna, care a renunţat la NSE în 2016, invocând ”motive personale”, nu a fost imediat contactată pentru comentarii. NSE şi SEBI nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Acuzaţiile de guvernanţă corporativă deficitarp au afectat NSE de câţiva ani. Bursa plănuise să devină publică în 2017, dar listarea sa a fost anulată din cauza acuzaţiilor că oficialii le-au oferit unor traderi care efectuează operaţiuno cu frecvenţă ridicată acces nedrept la reţele prin intermediul unor servere, ceea ce ar putea accelera tranzacţiile algoritmice.

După o investigaţie de trei ani, SEBI a amendat bursa cu peste 90 de milioane de dolari şi i-a interzis să atragă fonduri pe pieţele de valori mobiliare timp de şase luni.

NSE a contestat ordinul în instanţă şi a cerut aprobarea SEBI pentru a depune documentele pentru o ofertă publică iniţială.

Cu toate acestea, în timpul acelei investigaţii, SEBI a găsit documente care arătau e-mailurile lui Ramkrishna către o persoană necunoscută, despre care ea a spus în timpul interogatoriului că este ”o forţă spirituală” de la care a căutat îndrumare timp de 20 de ani.

Ramkrishna, în apărarea ei, a declarat pentru SEBI că schimbul de informaţii cu persoana ”de natură spirituală” nu compromite confidenţialitatea sau integritatea.

Ordinul SEBI a afirmat totuşi că este ”absurd” ca Ramkrishna să susţină că schimbul de informaţii sensibile, cum ar fi ratele de plată a dividendelor, planurile de afaceri şi evaluările performanţei angajaţilor NSE nu a cauzat prejudicii.

Investigaţiaa SEBI a constatat, de asemenea, că presupusul guru a avut o influenţă substanţială asupra numirii unui director de nivel mediu, fără nicio experienţă pe piaţa de capital, drept consilier al lui Ramkrishna, cu documente inadecvate şi cu un salariu mai mare decât majoritatea oficialilor de rang înalt din NSE.

Gurul conducea bursa, iar Ramkrishna era ”doar o marionetă în mâinile lui”, a spus SEBI.

Vă recomandăm şi: 

Un bărbat a fost ucis cu pietre de zeci de oameni care îl acuzau că a ars pagini din Coran, în Pakistan

Abdallah Mahmoud Al-Hashemia este „cel mai norocos irakian“. S-a însurat cu una din fiicele bogatului sultan al Bruneiului

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite