Forţele israeliene s-au luptat cu palestinienii din Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de securitate israeliene s-au ciocnit vineri cu protestatarii palestinieni din Cisiordania, marcând o săptămână de conflicte declanşate pe fondul prelungirii grevei foamei a patru palestinieni aflaţi în arestul israelienilor, acuzaţi de participare la atacuri militare.

Tensiunea care planează deasupra Cisiordaniei devine tot mai presantă pe măsură ce se apropie vizita preşedintelui american Barack Obama, programată peste o lună. Şeful statului american nu a anunţat planuri concrete pentru a reînnoi negocierile de pace israeliano-palestiniene, care stagnează timp de trei ani, informează agenţia de ştiri Reuters.

Zeci de ofiţeri israelieni au intervenit rapid pentru a dispersa tinerii furioşi care aruncau cu pietre. Martorii au declarat că poliţiştii au eliberat gaze lacrimogene şi au aruncat cu grenade cu percuţie către demonstranţi, în timp ce credincioşii care plecau de la rugăciunea de vineri din locaşele de cult fugeau pentru a se adăposti.

Oraşul antic Hebron din sudul Cisiordaniei, îndelung disputat de-a lungul anilor şi populat de colonişti israelieni, a răsunat din cauza grenadelor cu percuţie aruncate de poliţişti către cei aproximativ 1.500 de protestatari palestinieni.

Au fost rapostate zeci de leziuni uşoare în urma ciocnirilor, a inhalării de gaz lacrimogen şi din cauza gloanţelor de cauciuc şi aluminiu, au declarat martorii.

Palestinienii urmăresc obţinerea suveranităţii statele în teritoriile câştigate de Israel în urma războiului din 1967. Negocierile de pace au fost abandonate în 2010, palestinienii fiind nemulţumiţi de expansiunea teritorială a Israelului care a depăşit graniţele Cisiordaniei.

Situaţia celor patru palestinieni care au intrat în greva foamei este încă nerezolvată, instanţele civile israeliene eşuând în pronunţarea unei hotărâri definitive pentru două dintre audieri care au avut loc această săptămână.

Autorităţile israeliene i-au acuzat pe cei patru palestinieni de participarea la atacuri militare, însă i-a eliberat odată cu alte câteva sute de deţinuţi în 2011, în schimbul lui Gilad Shalit, soldat israelian care a fost închis cinci ani în Fâşia Gaza. La scurt timp, palestinienii au fost arestaţi din nou.

Israel are în închisorile sale aproximativ 4.700 de palestinieni acuzaţi de fapte care variază de la vandalizare, până la uciderea israelienilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite