Congresul PNL. Crin Antonescu şi-a întărit poziţia în partid şi şi-a ironizat adversarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crin Antonescu a câştigat detaşat prima zi a Congresului PNL, după ce statutul pe care l-a propus a fost votat de 1400 de delegaţi şi a avut doar trei voturi împotrivă. Liberalii se vor reuni mâine pentru a-şi alege noua conducere.

Potrivit statutului propus de Antonescu, Biroul Politic Naţional va fi ales pe baza unei liste propusă de preşedinte. În acest fel, prim-vicepreşedintele şi cei 31 de vicepreşedinţi sunt selectaţi, practic, de Crin Antonescu care va prezenta lista, mâine, în faţa Congresului.

De la tribuna Congresului, Crin Antonescu şi-a ironizat adversarii din gruparea Tăriceanu-Orban-Chiliman, care au propus alegeri uninominale în partid. El a pus accentul pe faptul că adversarii săi nu au curajul să îl înfrunte în competiţia internă din partid, dar lansează propuneri care ar putea fi valorificate de PSD.

„Domnilor, suntem în PNL, unde în loc să ne văicărim, mai bine candidăm. În viaţă şi în politică şi în PNL uneori pierzi, uneori câştigi. Nu e groaznic să pierzi, e groaznic să nu exişti. Eu exist, PNL există”, a fost mesajul tăios al lui  Antonescu.

El a arătat că nu înţelege de ce trebuie să asculte doar discursuri despre clişee prezentate drept principii. „Nu înţeleg de ce, dacă eu şi dumneavostră ne-am luat riscuri mult mai mari, altcineva crede că PNL trebuie să spună acum <<Noi nu avem candidat la Preşedinţia României; nu, domnilor pesedişti, mai staţi până la primăvara viitoare, vara viitoare, când o să vedem noi exact câţi membri avem, după o consultare - ce frumos sună! - şi un vot cu toţi membrii, o să vedem noi cine e candidatul nostru>>", a arătat Antonescu.

„Eu candidez cu această strategie, cu o echipă, altcineva de ce nu candideză, pentru că esenţa democraţiei e alegerea? Altcineva de ce nu spune clar ?Nu e bine, aşa e bine!? Împiedică cineva pe altcineva în acest partid să o facă?”, a spus Antonescu.

Propunerea lui Tăriceanu

Discursul lui Antonescu s-a dorit o replică la afirmaţiile lui Călin Popescu Tăriceanu despre lipsa de democraţie din PNL.

Tăriceanu a declarat că liberalii riscă să ajungă într-un vid de lideri dacă menţin modelul alegerii conducerii partidului în sistem de listă, pledând pentru varianta uninominală şi alegeri interne pentru desemnarea prezidenţiabilului.

„Principiul votului uninominal este unul de factură liberală, pentru că pune înainte de orice personalităţile şi indivizii. Sistemul de listă mă obligă pe mine ca şi pe dumneavoastră în cazul în care suntem de acord cu marea majoritate a celor care sunt pe listă pentru calităţile pe care le au şi care ar putea să beneficieze de încrederea noastră, dar poate nu totalitatea listei", a spus Tăriceanu.

El a precizat că sistemul alegerii uninominale presupune un mod în care se pot "întrezări viitorii lideri" care să fie testaţi şi supuşi probelor.

De asemenea, el a pledat pentru desemnarea candidatului PNL pentru cursa prezidenţială în urma unui scrutin intern în partid, la care să participe toţi membrii de partid.

Iohannis, „înlocuitorul de drept" al lui Crin Antonescu

Potrivit noului Statut al PNL, votat de Congres, prim-vicepreşedintele partidului este înlocuitorul de drept al preşedintelui.

Funcţia de prim-vicepreşedinte îi va reveni primarului Sibiului, Klaus Iohannis, pe care Crin Antonescu l-a adus în PNL acum câteva zile.

Funcţia de prim-vicepreşedinte este, practic, reinventată, după ce a fost deţinută, între 2009 şi 2010 de Ludovic Orban, care a candidat în tandem cu Crin Antonescu.

La Congresul din 2010, funcţia a fost desfiinţată, pe fondul neînţelegerilor dintre Crin Antonescu şi Ludovic Orban.

Ponta susţine că nu se teme de Iohannis

Premierul Victor Ponta a venit la Congresul PNL pentru a le transmite liberalilor că îl susţine pe Crin Antonescu la preşedinţia României şi că nu se teme de propulsarea lui Klaus Iohannis ca premier.

Ponta a declarat că îi invidiază pe liberali pentru noul lor coleg, Klaus Iohannis, el arătând că acesta este un câştig pentru PNL şi USL.  

„Ieri eram în Franţa şi acasă era o singură problemă: a venit Iohannnis să-mi ia locul. Vă invidiez că aveţi un nou coleg precum Klaus Iohannis. E un mare câştig pentru PNL, dar şi pentru USL. Dacă voi găsi curând pe cineva să-l păcălesc să-l pun premier în perioada asta, în mod sigur nu cred că va fi primarul Iohanins", a spus Ponta.
"Ultimul gând pe care-l am în minte este cine din PSD ia locul cuiva din PNL sau invers", a spus Ponta.

Cadoul lui Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a înmânat preşedintelui PNL, Crin Antonescu, un steag secuiesc ca „dar simbolic", precizând că gestul său înseamnă faptul că liderii UDMR sunt gata să pună capăt "pseudo-conflictului" privind acest subiect.

Preşedintele PNL a primit steagul secuiesc mulţumindu-i liderului UDMR. „Sunt culori minunate, galben şi albastru...o clipă am crezut că doriţi să-mi oferiţi un steag săsesc", a comentat Antonescu.

„Este binevenit şi acesta atâta vreme cât stă în braţele dumneavoastră sau în braţele mele şi nu pe instituţiile oficiale din statul român", a completat preşedintele PNL, gestul liderului UDMR fiind aplaudat de către delegaţii la Congresul PNL.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite