Forțe mari de teroriști se strâng la granița dintre Nigeria și Niger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit serviciilor de informații ale forțelor armate din Nigeria, militanții islamiști se mișcă pentru că se tem de un posibil atac asupra Nigerului  din partea forțelor ECOWAS. 

Islamiști Boko Haram. Foto: Arhiva Adevărul
Islamiști Boko Haram. Foto: Arhiva Adevărul

Forțe mari ale grupării teroriste „Statul Islamic din Africa de Vest” (ISWAP, parte a grupului „Stat Islamic”) sunt transferate prin Niger către Lacul Ciad și granițele de nord-vest ale Nigeriei, scrie ziarul Daily Trust, citând surse din conducerea serviciilor de informații a Forțelor Armate nigeriene.

Potrivit unor surse, deplasarea militanților ISWAP de la bazele lor din zone îndepărtate din Sahel până la granița cu Nigeria se datorează faptului că se tem de un posibil atac asupra Nigerului de către forțele Comunității Economice a Națiunilor din Africa de Vest (ECOWAS). „Cele mai pregătite forțe ISWAP pentru luptă au început să se deplaseze de la bazele lor din Sahel prin Niger și mai departe până la granița cu Nigeria”, spun surse citate în publicație. „Ei creează fortărețe în Kukawa, Abadam, Gaidam și Regiunile Guzamala de pe malul lacului Ciad. Acest lucru l-au simțit deja locuitorii statelor nigeriene Katsina, Kaduna, Zamfara și Sokoto, care sunt atacați de teroriștii ISWAP de pe teritoriul Nigerului.”

Potrivit altor surse din serviciile de securitate nigeriene, notează ziarul, situația din nord-vestul țării a escaladat după decizia puciștilor din Niger de a se retrage din forța de răspuns multinațional mixt la amenințările teroriste, care a fost creată de ţările din regiune pentru a lupta în comun  cu gruparea extremistă Boko Haram în Nigeria. „Acest lucru a început să reprezinte o amenințare serioasă la adresa securității regiunii Lacului Ciad”, a declarat ziarul citat de aceste surse. „Monitorizăm situația de acolo, putem observa mișcarea masivă a forțelor ISWAP conduse de liderii lor”.

Extremism în Africa de Vest

Boko Haram, cel mai mare grup terorist islamist din Africa de Vest, a apărut în nordul Nigeriei în 2002; Maiduguri, centrul administrativ al statului Borno, este considerat baza sa istorică. El și-a stabilit scopul de a prelua puterea în această țară africană. Din 2009, Boko Haram s-a orientat către activități teroriste active. În 2015, Forțele Armate nigeriene au provocat o înfrângere majoră Boko Haram și au redus semnificativ teritoriul aflat sub controlul său. Ca răspuns, militanții au început să-și stabilească bazele în țările adiacente Nigeriei.

În primăvara lui 2015, Boko Haram s-a despărțit. O parte din structurile militante au anunțat că s-au alăturat ISIS și au adoptat numele de „Stat Islamic în Africa de Vest”. Structurile sale sunt active în special în regiunea Sahel, la joncțiunea granițelor Burkina Faso, Mali și Niger, precum și pe malul lacului Ciad.

La Accra, pe 17 august, este așteptată deschiderea unei reuniuni a șefilor de stat major ai Forțelor Armate ale țărilor ECOWAS pentru a discuta problema desfășurării operațiunilor militare împotriva rebelilor din Niger. Vorbim despre punerea în aplicare a deciziilor summitului de urgență al ECOWAS de la Abuja adoptat pe 10 august.

În Niger rebelii se pregătesc să respingă o posibilă invazie militară și solicită recrutarea masivă de voluntari pentru a ajuta armata. Între timp, Consiliul de Pace și Securitate al Uniunii Africane și-a exprimat dezacordul față de poziția ECOWAS, respingând posibilitatea unei soluții militare a situației din Niger, a relatat ziarul francez Le Monde, citând surse diplomatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite