Femeile din Iran sfidează legile religioase, mergând pe biciclete în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile din Iran postează imagini pe conturile de socializare cu ele mergând pe biciclete, astfel sfidând o fetva - sentinţă dată de un muftiu - care le interzice ciclismul în public, transmite BBC.

Anterior, femeile puteau merge pe bicicletă în Iran, atâta timp cât respectau legile religioase. Însă, într-o declaraţie recentă, liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a menţionat că femeilor nu le este permisă această activitate în public sau în prezenţa străinilor. 

Această chestiune a intrat în centrul atenţiei la începutul acestui an, când militanţii din Iran au iniţiat mişcarea ”car-free Tuesday” (n.r. – marţi fără maşini), pentru a încuraja oamenii să renunţe la maşini în speranţa reducerii poluării. Participarea femeilor la această mişcare, care presupunea mersul pe bicicletă, a fost condamnată de mai mulţi clerici iranieni. 

”Mersul pe bicicletă atrage adeseori atenţia bărbaţilor şi expune societatea la corupţie şi, aşadar, contravine castităţii femeilor, astfel că trebuie să fie abandonată", a declarat Khamenei pentru mass-media de stat.

Femei în campanie

Masih Alinejad, jurnalista care a iniţiat mişcarea ce susţine ciclismul, le-a îndemnat pe femei să se laude că merg pe bicicletă şi să folosească hashtagul #IranianWomenLoveCycling. Femeile iraniene au ripostat astfel interdicţiei utilizând reţelele de socializare. Videoclipurile postate de ele au strâns până în prezent zeci de mii de vizualizări. Unul dintre ele ilustrează o femeie care povesteşte cum i-au fost spuse ”lucruri urâte” de către bărbaţi, în timp ce trecea pe lângă ei cu bicicleta. 

Masih Alinejad, stabilită în New York, a declarat: ”Mi-au spus că ele nu vor renunţa pentru că ele consideră că ciclismul este dreptul lor absolut”. Masih Alinejad a mai spus că este de condamnat o astfel de fetva impusă femeilor în secolul 21. ”Este de neacceptat ca în 2016 să auzi că ciclistele au fost arestate în Iran pentru crima de a merge pe bicicletă într-un loc public”, a precizat Alinejad. 

Iranul nu a avut până în prezent legi împotriva ciclismului şi nici o sancţiune definită în codul penal, însă autorităţile folosesc ”regulile de modestie” împotriva femeilor. Recent, mai multe femei din oraşul Marivan au fost oprite de poliţia locală şi obligate să semneze o declaraţie prin care promit că nu vor mai merge pe bicicletă în public.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite