Toţi bărbaţii dintr-un sat iranian, executaţi de autorităţi pentru trafic de droguri: „Copiii lor sunt deja trafincaţi şi jură răzbunare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graniţele pe care Iranul le împarte cu Pakistanul şi Afganistanul reprezintă o verigă-cheie în traficul cu opiu şi alte narcotive din Orientul Mijlociu. FOTO AP
Graniţele pe care Iranul le împarte cu Pakistanul şi Afganistanul reprezintă o verigă-cheie în traficul cu opiu şi alte narcotive din Orientul Mijlociu. FOTO AP

Autorităţile iraniene au confirmat că toţi bărbaţii dintr-un sat aflat în regiunea Sistan-Baluchestan au fost executaţi pentru trafic de droguri. „Dacă nu acţionăm împotriva acestor oameni, infracţionalitatea va prospera. Societatea devine responsabilă pentru familiile celor executaţi”, a explicat Shahindokht Molaverdi, vicepreşedinte iranian cu portofoliu pentru Femei şi Familie.

„Copiii infractorilor executaţi sunt deja şi ei traficanţi de droguri. Vor să răzbune moartea părinţilor. În acelaşi timp, îşi întreţin familiile cu bani proveniţi din comerţul cu droguri, iar oamenii din acest sat nu pot fi protejaţi”, a declarat vicepreşedintele iranian într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Mehr şi preluat de Euronews. 

Regiunea iraniană Sistan-Baluchestan împarte sute de kilometri de graniţe cu Pakistanul şi Afganistanul şi este considerată o verigă-cheie în traficul cu opiu şi alte narcotice în Orientul Mijlociu. O bună parte a populaţiei din această zonă săracă se bazează pe comerţul cu droguri, în lipsa altor venituri. Sistan-Baluchestan a devenit în ultimii ani şi un refugiu pentru grupările sunnite extremiste, în special pentru cele salafite originare din Pakistan. 

Operaţiunile guvernamentale împotriva acestor două categorii - traficanţii de droguri şi extremiştii sunniţi - s-au intersectat astfel în regiune şi s-au soldat cu bilanţuri tragice. Numărul bărbaţilor executaţi în respectivul sat, care a rămas neidentificat, nu a fost dat publicităţii de autorităţile iraniene, acestea limitându-se la a confirma practica. 

„Dacă nu acţionăm împotriva acestor oameni, infracţionalitatea va prospera. Societatea este responsabilă pentru familiile celor executaţi. Chiar dacă programul pentru sprijinirea familiilor a fost neglijat câţiva ani, acum a fost relansat ca parte a celui de-al şaselea plan naţional de dezvoltare”, a continuat vicepreşedintele Shahindokht Molaverdi. 

În Iran, implicare în trafic de droguri este o infracţiune pedepsită prin condamnarea la moarte. Recent, adunarea parlamentară de la Teheran a trimis în dezbatere un proiect de lege care ar schimba pedeapsa maximă pentru astfel de infracţiuni în închisoare pe viaţă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite