Familia preşedintelui kîrgîz înlăturat de la putere, acuzată de deturnări de fonduri şi crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele kîrgîz înlăturat de la putere, Kurmanbek Bakiev, este acuzat că, împreună cu apropiaţii săi, a  golit seifurile statului înainte de a fugi. Guvernul interimar a fost nevoit, astfel, să blocheze sistemul bancar, din lipsă de bani, potrivit unui oficial kirghîz.

Bakiev nu este primul din familia sa care este acuzat de infracţiuni. Cei doi fii ai săi, precum şi fratele său sunt acuzaţi că au ordonat deschiderea focului asupra manifestanţilor, a anunţat vineri ministrul interimar de interne, relatează RIA Novosti.

Potrivit unui oficial din cadrul guvernului interimar de la Bişkek, ţara mai are în conturi doar 986 de milioane de somi, circa 16 milioane de euro. "Seifurile statului sunt aproape goale, fondurile au fost transferate. De aceea, am blocat sistemul bancar; ne temem că băncile, aflate sub controlul lui Bakiev, intenţionează să scoată fonduri din ţară", a explicat Edil Baisalov, şeful de cabinet al premierului interimar Rosa Otunbaieva.

Acesta a declarat că poliţia a deschis focul împotriva manifestanţilor la ordinul fratelui preşedintelui, aflat la conducerea gărzii prezidenţiale. Acesta ar fi avut acordul şefului statului. De altfel, fratele fostului preşedinte kîrgîz, precum şi cei doi fii ai acestuia, sunt acuzaţi de crimă.

"Avem dovezi incontestabile şi confesiuni detaliate ale ofiţerilor şi ale şefului de cabinet al gărzii prezidenţiale că Janich Bakiev a dat ordinul să se deschidă focul şi că preşedintele Bakiev ştia", adaugă Baisalov, criticându-l din nou pe preşedinte pentru că încearcă să organizeze o revoltă în sudul ţării.

Baisalov l-a acuizat pe fostul şef de stat că încearcă să împingă ţara spre război civil. "Avem dovezi că apropiaţii lui au încercat să atace o unitate militară la Maili Suu (sud)", subliniază Baisalov.

Bakiev a demisionat vineri şi a anunţat că este dispus să discute cu noul Guvern. Propunerea a fost respinsă de Rosa Otunbaieva.

Acuzaţi de crimă

Cei doi fii ai preşedintelui kirghiz şi fratele acestuia sunt căutaţi pentru crimă, potrivit ministrului interimar de interne, informează RIA Novosti.
 
Bolot Jerniazov a spus că biroul procurorului general a iniţiat urmăririle penale împotriva lui Janibek, Marat şi Maxim Bakiev pentru acuzaţiile de folosire ilegală a unor arme de foc şi uciderea a două sau mai multe persoane. Acesta a precizat că există dovezi care arată că cei trei au ordonat deschiderea focului asupra mianifestanţilor din Bişkek.

Au fost formulate acuzaţii şi împotriva primarului capitalei.

Şeful serviciilor naţionale de securitate a adăugat că trei bombe descoperite în Bişkek vineri dimineaţă au fost amplasate la ordinele fratelului lui Kurmanbek Bakiev.

Experţii internaţionali avertizează că există pericolul izbucnirii unui război civil în condiţiile în care guvernul interimar controlează nordul ţării, iar preşedintele înlăturat preia controlul asupra zonelor din sud.

Aflaţi şi ce interese are Rusia în sprijinirea noului guvern de la Bişkek.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite