Experţi: Reţeaua teroristă Stat Islamic caută un nou lider

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Reţeaua teroristă Stat Islamic trece printr-un proces de alegere a unui nou lider după eliminarea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi într-o operaţiune a forţelor speciale americane.

Potrivit unor responsabili de securitate şi analişti independenţi, noul lider urmează să fie ales dintr-un cerc de jihadişti irakieni căliţi în lupte.

Patru lideri jihadişti ar fi favoriţi pentru a prelua conducerea, inclusiv un terorist declarat mort anul trecut de Casa Albă.

Eliminarea lui al-Quarayshi, săptămâna trecută, reprezintă o nouă lovitură grea pentru Stat Islamic la doi ani şi trei luni de la uciderea celui mai cunoscut lideri al ei, Abu Bakr al-Baghdadi, mort de asemenea în urma unei operaţiuni a forţelor speciale americane.

Noul lider urmează să fie cunoscut în următoarele săptămâni, cred experţi în terorism.

Fadhil Abu Rgheef, un expert care oferă consiliere serviciilor irakiene de securitate, enumeră patru posibili succesori.

„Abu Khadija, despre care se ştie că ultimul său rol era cel de lider al Stat Islamic în Irak, Abu Muslim, liderul pentru provincia Anbar, şi Abu Salih, despre care există foarte puţine informaţii, dar care a fost apropiat de Baghdadi şi Qurayshi”, afirmă expertul irakian.

„Mai este şi Abu Yasser al-Issawi, care ar fi încă în viaţă. Este valoros pentru grup, deoarece are o experienţă militară îndelungată”, adaugă el pentru „Daily Mail”.

Potrivit forţelor irakiene şi coaliţiei militare antijihadiste conduse de Statele Unite, al-Issawi a murit în ianuarie 2021 într-un atac aerian.

Însă un oficial irakian responsabil de siguranţa ţării suspectează că al-Issawi încă trăieşte.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite