Experţi ONU confirmă utilizarea gazului sarin în atacul de pe 4 aprilie din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii Organizaţiei internaţionale pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) confirmă într-un raport redactat în urma unei anchete că în atacul din 4 aprilie din Siria, care a ulterior provocat o ripostă din partea SUA, a fost folosit gaz sarin.

O misiune de anchetă a organizaţiei a concluzionat că „un număr mare de persoane, dintre care unele au murit, au fost expuse sarinului sau unui produs de tip sarin“, afirmă acest raport confidenţial, din care AFP a obţinut extrase, notează agenţia Belga.

Rezultatul acestui raport va servi acum drept bază unei comisii comune a ONU şi OIAC, care va trebui să spună dacă forţele regimului sirian sunt responsabile de acest bombardament chimic asupra localităţii Khan Shaykhun din provincia Idlib din data de 4 aprilie.

Atacul, care s-a soldat cu 87 de morţi, dintre care numeroşi copii, a fost atribuit de Occident regimului lui Bashar al-Assad. Însă liderul de la Damasc, susţinut de aliatul său rus, a dezminţit că ar fi la originea lui.

Potrivit OIAC, caracteristicile propagării gazului „nu pot corespunde decât utilizării sarinului ca armă chimică“.

Ca ripostă la acest atac chimic, liderul Casei Albe, Donald Trump, a dispus lansarea unui atac cu rachete Tomahawk în noaptea de 6 spre 7 aprilie asupra bazei siriene Shayrat.

Comisia comună a ONU şi OIAC a concluzionat în trecut că forţele regimului sirian au recurs la atacuri cu clor în 2014 şi 2015. Acelaşi for a apreciat şi că gruparea jihadistă Statul Islamic a utilizat iperită în 2015, notează Belga.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite