Eurodeputat leton: ”Dacă ar fi făcut sex în Parlamentul European, Pussy Riot ar fi fost nominalizate la premiul Nobel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul leton Alexander Mirsky a declarat, luni seară, în cadrul intervenţiilor de un minut din prima zi a plenarei Parlamentului European de la Strasbourg, că nominalizarea formaţiei punk ruse la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este o ruşine şi că încurajează huliganismul, informează Agerpres.

Eurodeputatul leton din cadrul grupului S&D a declarat în cadrul intervenţiei sale că dacă membrele Pussy Riot au fost nominalizate la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire pentru un act de huliganism, atunci ele ar fi fost nominalizate la Premiul Nobel pentru Pace "dacă ar fi făcut sex în Parlamentul European".

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care va fi decernat oficial la 12 decembrie în timpul unei ceremonii la Strasbourg, recompensează anual un militant pentru drepturile omului şi democraţie. Laureatul va fi ales la 26 octombrie de către liderii grupurilor politice din PE, iar premiul este în valoare de 50.000 de euro.

Membrele Pussy Riot - Nadejda Tolokonnikova, 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, 30 de ani, şi Maria Alehina, 24 de ani - au fost condamnate la 17 august la doi ani de închisoare fiecare pentru huliganism şi incitare la ură religioasă, pentru că au cântat în februarie "Fecioară Maria, scapă-ne de Putin" în faţa altarului Catedralei Hristos Mântuitorul de la Moscova.

Alţi candidaţi de pe lista scurtă pentru premiul Saharov sunt regizorul Jafar Panahi şi avocata opozantă a regimului iranian Nasrin Sotoudeh, precum şi belarusul Ales Beliaţki, preşedintele Centrului pentru Apărarea Drepturilor Omului "Viasna" şi vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite