Erdogan: O ofensivă a trupelor lui Assad împotriva provinciei Idlib va provoca un masacru. SUA au convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

0
0
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

O ofensivă împotriva provinciei Idlib, ultimul mare bastion rebel din Siria, va duce la un masacru, a apreciat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de cotidianul Hurriyet şi agenţia de presă Reuters.

Erdogan urmează să se întâlnească vineri, la Teheran, cu omologii săi iranian Hassan Rouhani şi rus Vladimir Putin pentru a discuta despre situaţia din Siria.

Preşedintele turc a spus că îşi doreşte să se ajungă la rezultate pozitive, conform Hurriyet.

Liderul regimului de la Damasc Bashar al-Assad intenţionează să ţină cont de rezultatele acestui summit în vederea lansării operaţiunii terestre împotriva rebelilor din Idlib, notează Reuters.

După 22 de zile de întrerupere, aviaţia rusă şi-a reluat marţi bombardamentele în Idlib, luând la ţintă împrejurimile oraşului Jisr al-Shugur.

Cel puţin 13 civili au fost ucişi în aceste bombardamente, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Odată cu reluarea bombardamentelor, armata turcă a mobilizat tancuri în provincia Hatay, situată la graniţa cu Siria.

De la Casa Albă, purtătoarea de cuvânt a lui Trump, Sarah Huckabee-Sanders, a avertizat că Statele Unite vor reacţiona „rapid şi corespunzător“ dacă regimul Assad va recurge la noi atacuri cu arme chimice.

„Să fie clar, poziţia noastră fermă este aceeaşi, dacă preşedintele Bashar al-Assad optează din nou pentru utilizarea armelor chimice, Statele Unite şi aliaţii lor vor răspunde rapid şi corespunzător“, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Luni, Trump a scris pe Twitter că liderul de la Damasc şi aliaţii săi - Rusia şi Iranul - trebuie să se abţină de la un „atac imprudent“ în cazul Idlibului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul a reacţionat susţinând că zona respectivă este un „cuib de terorişti“.

Circa 10.000 de rebeli s-ar afla printre cei 2,5 milioane de locuitori din Idlib.

Statele Unite au convocat pentru vineri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din această provinciei a Siriei.

Conform ONU, o ofensivă asupra provinciei Idlib ar putea duce la strămutarea a 800.000 de persoane şi ar provoca o catastrofă umanitară.

Războiul din Siria, izbucnit în 2011 odată cu reprimarea de către Assad a manifestaţiilor pro-democraţie, s-a soldat cu peste 350.000 de morţi şi milioane de refugiaţi, potrivit AFP.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite