Emiratele Arabe Unite şi-au înfiinţat un tribunal pentru litigiile comerciale din Spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dubai FOTO EPA-EFE
Dubai FOTO EPA-EFE

Ambiţionate să devină o putere spaţială, Emiratele Arabe Unite au anunţat luni crearea unui „tribunal al Spaţiului”.

Noua instanţă, care se va ocupa de rezolvarea litigiilor comerciale legate de activităţile spaţiale, va avea sediul la Dubai International Financial Centre (DIFC) - Courts (Tribunalele Centrului Financiar Internaţional din Dubai), transmite AFP.

Înfiinţată în 2004 pentru a soluţiona litigiile care implică investitori sau companii, DIFC Courts este o instituţie guvernată de un sistem judiciar de inspiraţie britanică, bazat pe Common Law, funcţionând în limba engleză, independent de sistemul de drept din Emiratele Arabe Unite, notează sursa citată.

„Tribunalul Spaţiului este o iniţiativă mondială care ar funcţiona în paralel (cu activităţile spaţiale, n. red.), ajutând la construirea unei noi reţele de sprijin de natură juridică pentru a răspunde exigenţelor comerciale stricte ale explorării spaţiale internaţionale în secolul al XXI-lea”, a declarat Zaki Azmi, preşedinte al DIFC Courts, citat într-un comunicat preluat de AFP.

Dreptul Spaţiului este reglementat de convenţii şi rezoluţii internaţionale, printre care Tratatul ONU privind Spaţiul, aflat în vigoare din 1967. Până recent, acest domeniu era rezervat aproape exclusiv statelor şi actorilor publici, însă acum este o miză comercială şi pentru companii private.

Emiratele Arabe Unite (EAU) au investit masiv în domeniul spaţial în ultimii ani. În 2019 şi-au trimis primul astronaut în Spaţiu, iar anul trecut au lansat o sondă spre planeta Marte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite