Elevele afgane termină clasa a șasea în lacrimi. Sub dominația talibană, educația lor s-a încheiat

0
Publicat:

În septembrie 2021, la o lună după ce trupele SUA și NATO s-au retras din Afganistan după două decenii de război, talibanii au anunțat că fetelor li se interzice să studieze după clasa a șasea.

Școală de fete din Afganistan FOTO Profimedia (arhivă)
Școală de fete din Afganistan FOTO Profimedia (arhivă)

Bahara Rustam, în vârstă de 13 ani, a avut ultimul său curs la școala Bibi Razia din Kabul, pe 11 decembrie, știind că acesta a marcat sfârșitul educației sale, notează AP. Sub stăpânirea talibanilor, este puțin probabil ca, pe viitor, să mai pună piciorul într-o sală de clasă.

Interdicția de educație a fost extinsă și la universități, în decembrie 2022. Talibanii au sfidat condamnările globale și avertismentele că restricțiile le vor face aproape imposibilă obținerea să recunoașterii drept conducători legitimi ai țării.

Unde ar putea fetele afgane să își continue studiile

Săptămâna trecută, trimisul special al ONU, Roza Otunbayeva, și-a exprimat îngrijorarea că o generație de fete afgane rămâne în urmă cu fiecare zi care trece.

Tot săptămâna trecută, un oficial din Ministerul Educației a declarat că fetelor afgane de toate vârstele li se permite să studieze în școlile religioase, cunoscute sub numele de madrasas, care în mod tradițional au fost doar de băieți. Dar Otunbayeva a spus că nu este clar dacă există un curriculum standardizat care să permită discipline moderne.

Bahara își păstrează educația și studiază manualele de acasă.

„A bsolvirea (din clasa a șasea) înseamna că mergem în clasa a șaptea.Dar toate colegele au plâns și am fost foarte dezamăgite”, a spus ea.

La școala Bibi Razia nu a avut loc festivitatea de absolvire a fetelor. Într-o altă parte a Kabulului, Setayesh Sahibzada, în vârstă de 13 ani, se întreabă ce îi rezervă viitorul. Este tristă că nu mai poate merge la școală pentru a-și îndeplini visele.

„Nici nu mă pot ține pe picioare. Am vrut să fiu profesoară, dar acum nu mai pot studia, nu pot merge la școală”, a declarat adolescenta.

Analistul Muhammad Saleem Paigir a avertizat că excluderea femeilor și fetelor de la educație va fi dezastruoasă pentru Afganistan.

„Înțelegem că oamenii analfabeti nu pot fi niciodată liberi și prosperi”, a spus el.

Talibanii le-au interzis, de asemenea, femeilor să acceseze multe spații publice și majoritatea locurilor de muncă, fiind astfel limitate la a sta acasă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite