Egiptul, informat despre o nouă operațiune militară israeliană

0
Publicat:

Israelul vrea să preia controlul asupra axei Philadelphia, o fâșie îngustă strategică situată de-a lungul graniței dintre Egipt și Gaza.

Sector de pe axa Philadelphia FOTO EPA-EFE
Sector de pe axa Philadelphia FOTO EPA-EFE

Potrivit „The Wall Street Journal”, care citează surse israeliene și egiptene, Israelul și-a transmis această intenție către conducerea din Egipt.

Sursele citate menționează că operațiunea vizează evacuarea palestinienilor aflați în prezent pe teritoriul acestei axe.

Această operațiune ar constitui o „lovitură strategică” ce ar permite armatei israeliene să pătrundă în tunelurile din regiune și să limiteze capacitatea organizației islamiste palestiniene Hamas de a face contrabandă cu arme. În plus, odată cu preluarea controlul asupra axei Philadelphia, teroriștii Hamas ar rămâne fără o cale importantă de scăpare din Fâșia Gaza.

Axa Philadelphia este o fâșie îngustă de teren cu o lungime de 14 kilometri situată de-a lungul graniței dintre Israel și Gaza, aflată sub controlul Hamas.

În virtutea Tratatului de Pace dintre Egipt și Israel din 1979, axa respectivă a fost declarată drept o zonă tampon controlată de forțele armate israeliene. Unul dintre obiectivele acestei zone tampon era de a împiedica traficul de echipamente ilegale și de persoane între Egipt și Fâșia Gaza.

Dar, în urma dezangajării unilaterale a Israelului din Fâșia Gaza în 2005, s-a încheiat Acordul Philadelphia, care prevedea mobilizarea a 750 de grăniceri egipteni pentru a patrula de partea de frontieră controlată de Cairo. Partea de frontieră din Fâșia Gaza era sub responsabilitatea Autorității Palestiniene, dar aceasta a pierdut controlul odată cu instalarea Hamas la putere, în 2007.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite