Mărturii ale palestinienilor disperați să iasă din Gaza. Brokerii le cer mii de dolari pentru a-i ajuta să treacă frontiera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palestinienilor disperați să iasă din Fâșia Gaza, aflată sub asediu, li se cer tarife de până la 10 000 de dolari pentru a fi ajutați să iasă prin punctul de trecere Rafah, între Egipt și enclava palestiniană, dezvăluie o investigație The Guardian.

Punctul de trecere Rafah între Fâșia Gaza și Israel FOTO EPA-EFE
Punctul de trecere Rafah între Fâșia Gaza și Israel FOTO EPA-EFE

Potrivit mărturiilor palestinienilor, brokerii, care ar avea legături cu serviciile egiptene de informații, le cer „taxe de coordonare” uriașe în schimbul înscrierii pe listele celor care sunt lăsați zilnic să treacă prin Rafah.

Un palestinian din SUA susține că luna trecută a plătit 9.000 de dolari pentru ca soția și copiii săi să figureze pe una din liste, dar că în ziua cu pricina i s-a adus la cunoștință că mai trebuie să plătească încă 3.000 de dolari.

„Este extrem de frustrant și trist. Încearcă să exploateze oamenii care suferă, care încearcă să scape din iadul din Gaza”, a spus bărbatul a cărui familie nu reușise să plece din enclava palestiniană la trei săptămâni de la plată.

Rețeaua de brokeri din Cairo operează la punctul de trecere Rafah de ani de zile, dar a crescut considerabil tarifele de la începutul războiului - de la 500 de dolari de persoană la între 5.000 și 10.000 de dolari, potrivit mărturiilor palestinienilor. Cei care doresc să plece mai repede trebuie să plătească mai mult.

Pe paginile de Facebook dedicate știrilor de la punctul de trecere palestinienii lansează apeluri la ajutor pentru a fi trecuți pe liste.

Toți cei intervievați de The Guardian au declarat că au luat contact cu brokerii prin mijlocitori din Gaza. Plățile se fac în numerar și în anumite cazuri au loc prin intermediari din Europa și SUA.

Lui Belal Baroud, un cetățean american originar din Gaza, i s-au cerut 85.000 de dolari pentru toți cei 11 membri ai familiei, inclusiv cinci copii sub trei ani.

Acesta a spus că are în vedere această opțiune întrucât până acum solicitările trimise autorităților din SUA, inclusiv la ambasada americană din Israel, au fost fără răspuns. El spune că de trei luni face apel pentru a-l pune pe listă pe tatăl său diabetic, care s-a aflat printre palestinienii reținuți de forțele israeliene în decembrie și eliberat.

„De la jumătatea lunii decembrie, nu am mai primit niciun e-mail de la ei... ei pot comunica doar prin e-mail. În schimb, văd alți oameni care plătesc să plece și care pot să iasă în decurs de o zi sau două".

„Am ajutat peste 1.300 de cetățeni americani, rezidenți permanenți legali americani și membri ai familiilor acestora să părăsească Gaza", a explicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat american, subliniind că nu are cunoștință despre acest sistem și că nu poate comenta cazurile individuale.

Mohannad Sabry, expert în peninsula Sinai, a explicat că brokerii „îi vizează pe cei mai vulnerabili oameni".

„Dacă o familie are un membru care este rănit sau bolnav și nu poate aștepta, acelea sunt victimele perfecte; pot stoarce orice sumă, iar familia trebuie să vină cu banii”, a spus el, care pus în seama corupției la nivel înalt din Egipt refuzul acestei țări de a deschide punctul de trecere de la Rafah.

Egiptul, un actor regional cheie în negocierile privind Gaza, a argumentat că se teme de afluxul a milioane de oameni peninsula vecină Sinai, ceea ce ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității. Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat la rândul său că un aflux masiv de refugiați din Gaza ar crea un precedent pentru strămutarea palestinienilor din Cisiordania în Iordania.

Un palestinian care locuiește în Marea Britanie și care și-a pierdut membri ai familiei din cauza bombardamentelor israeliene a declarat: „Oamenii fac bani de pe urma suferinței altora. Sunt disperați să plece pentru a-și salva viețile iar ei, în loc să ajute, încearcă să facă bani. Dacă există o modalitate de a-i scoate pe oameni de acolo, atunci de ce nu ajuți?”

Acesta a dezvăluit că la începutul lunii decembrie tariful pe fiecare membru al familiei era de  4.000 de dolari. În prezent, li s-a promis ajutorul în schimbul unei sume cuprinsă între 6.000 și 10.000 de dolari.

Cu toate acestea, nu toți palestinienii sunt dispuși să plătească, chiar dacă dispun de resurse. „Fiecare clipă amenință viețile lor și pe a mea”, a declarat un palestinian din Gaza care încerca să iasă cu familia, adăugând: „Nu voi plăti nici un penny mită”.

Potrivit ONU, 85% din populația din Gaza este acum strămutată. Cei mai mulți palestinieni s-au refugiat în orașul Rafah, situat în sudul țării, pe măsură ce bombardamentele aeriene și operațiunile terestre israeliene i-au obligat să elibereze centrul și nordul teritoriului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite