Dubaiul, un oraş de pus în ramă. Metropola şi-a făcut o ramă pe măsură: aurită şi înaltă de 50 de etaje  INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dubai, capitala mondială a structurilor arhitectonice extravagante, se pregăteşte să inaugureze luna aceasta încă o clădire ieşită din comun. Rama din Dubai (The Dubai Frame, sau, aşa cum o numesc arabii, Al Berwaz), e constituită din două turnuri înalte de 150 de metri, unite la partea superioară printr-o punte de metal şi sticlă lungă de 93 de metri, iar la partea inferioară printr-un mezanin.

Tot ansamblul e îmbrăcat în oţel inoxidabil auriu şi a costat 160 de milioane de drahme (aproximativ 43,5 milioane de dolari). Modelul învelişului de oţel reproduce logo-ul expoziţiei mondiale pe care Dubaiul o va găzdui în 2020.

Puntea de la partea superioară reprezintă un punct de belvedere excelent, oferind o panoramă a oraşului. Iar partea inferioară a Ramei, mezaninul, găzduieşte un muzeu multimedia dedicat evoluţiei Dubaiului.

Un proiect furat ?

Un arhitect olandez susţine însă că Dubaiul pur şi simplu i-a furat proiectul. Fernando Donis, născut în Mexic şi stabilit la Rotterdam, a prezentat planurile uriaşei rame la un concurs de proiecte organizat în 2009. 

Planul era pur şi simplu reluarea unui proiect mai vechi de-al său: o ramă uriaşă care să fie construită în Londra pentru Olimpiada din 2012. Deşi Donis a câştigat un premiu de 100.000 de dolari la concurs, el spune că în contract se stipula clar că arhitectul îşi păstrează drepturile de autor asupra lucrării.

Olandezul acuză Municipalitatea din Dubai că a încălcat aceste prevederi contractuale: după ce negocierile dintre el şi autorităţi au eşuat, arabii au decis să meargă mai departe cu construcţia clădirii după planurile sale. „Are aceeaşi înălţime, aproximativ aceeaşi lăţime, locaţia e exact aceeaşi, până şi numele e cel dat de mine“, a declarat Donis pentru CNN.

Furat sau nu, proiectul e acum gata, iar inaugurarea sa e o chestiune de zile. „Proiectul va fi deschis publicului în noiembrie“, a anunţat Hussain Nasser Lootah, directorul general al Municipalităţii din Dubai, care speră că noul ansamblu va atrage 2 milioane de turişti anual.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite