Prigojin, viitorul lider de la Kremlin? Cum pot fi interpretate speculațiile privind „detronarea” lui Putin

0
Publicat:

Șeful mercenarilor Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, dă semne că își dorește să obțină putere politică în Rusia, chiar să-l înlocuiască pe Vladimir Putin la Kremlin.

Prigojin (stânga) surprins în timp ce-i servește masa lui Putin FOTO Profimedia
Prigojin (stânga) surprins în timp ce-i servește masa lui Putin FOTO Profimedia

Celebrul șef al mercenarilor Wagner știe cum să provoace furori cu comentarii „picante” despre războiul din Ucraina și cu critici la adresa conducerii militare de la Moscova. Comentariile și criticile sale îl evită direct pe Vladimir Putin, dar nu este exclus să se îndrepte într-o zi împotriva liderului de la Kremlin. De altfel, unele voci sugerează deja că Prigojin caută să candideze la alegerile prezidențiale din martie anul viitor și să-i ia scaunul lui Putin, aflat la putere de aproape 24 de ani, relatează Euronews.

Ori Prigojin are deja experiență în manipularea publicului. Înainte de a-și trimite mercenarii în Ucraina, oligarhul rus, care și-a făcut reputație cu porecla „Bucătarul lui Putin”, și-a implicat fabrica de troli din Sankt Petersburg în influențarea societății ruse și a unor alegeri din străinătate în sensul dorit de Kremlin. Tentativa sa de a manipula alegerile prezidențiale desfășurate în 2016 în Statele Unite l-au adus în atenția Biroului Federal de Investigații (FBI) și l-au plasat pe lista neagră a Washingtonului.

„Prigojin este un personaj profund infam. Este un om care s-a ridicat făcând foarte bine tot ce și-au dorit Putin și Kremlinul”, spune pentru Euronews istoricul Mark Galeotti, un fin cunoscător al vieții politice rusești.

Ultimul său plan ar fi capturarea unui partid din Duma de Stat, ceea ce, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), ar putea declanșa „o fragmentare la nivelul puterii politice de la Kremlin”.

Potrivit portalului Meduza, Evgheni Prigojin a pus ochii pe partidul „Pentru o Rusie Justă”, care face parte din opoziția de carton a Kremlinului. Oligarhul rus s-a apropiat în ultimul timp de liderul acestui partid, Serghei Mironov, care a calificat recent Wagner drept „o formație militară eroică”. În semn de protest față de această apropiere, câțiva deputați au părăsit rândurile partidului pentru un alt proiect politic.

„O întrebare planează din ce în ce mai mult asupra politicii rusești: Ce se va întâmpla după Putin?”, remarcă pentru Euronews Mark Beissinger, profesor de politică la Universitatea Princeton.

În acest context, „este clar că (Prigojin, n. red.) încearcă să se poziționeze pentru a juca un rol public în politica rusă”, afirmă profesorul american.

În opinia lui Beissinger, Putin nu este în pericol să piardă puterea, dar îmbătrânește pe zi ce trece. „Și, pe măsură ce dictatorii îmbătrânesc, cei care au ambiții încearcă să se poziționeze pentru a umple, potențial, golul apărut odată cu moartea liderului”, adaugă el.

„Fără prieteni și fără aliați”

Puterea politică a lui Prigojin se bazează pe Wagner - niciun alt politician rus nu are în subordine o astfel de forță militară -, iar averea sa uriașă se datotează „protecției acordate unor regimuri africane slabe în schimbul exploatării minelor lor de aur”, subliniază Beissinger. Totuși, profesorul de la Princeton se îndoiește că Prigojin l-ar ataca vreodată în mod direct pe Putin.

Pe fondul succeselor pretinse pe Wagner pe câmpul de luptă din Ucraina, Prigojin a creat cu siguranță o furtună pe scena politică din Rusia. Oligarul s-a contrazis cu guvernatorul Sankt Petersburgului și a atacat în mod repetat conducerea militară de la Moscova pentru felul în care gestionează campania din Ucraina. În martie, Prigojin a contestat narațiunea Kremlinului potrivit căreia Rusia se luptă cu naziștii în Ucraina - un pretext folosit adesea de Putin pentru a-și justifica invazia. În plus, el făcut apel în weekendul trecut la încetarea luptelor.

„Prigojin este o persoană care poate găsi modalități de lucra cu sistemul, dar, într-o oarecare măsură, este mereu la marginea acestuia, la granița dintre ce este acceptabil și inacceptabil. Nu se identifică cu elita oligarhică, ci este un outsider al acesteia, chiar dacă este foarte bogat”, explică Beissinger.

Prigojin este tolerat de Putin pentru că îi este „util”, afirmă Beissinger. „Pe vreme de război acordă statului servicii pe care armata nu le poate oferi”, precizează el.

Mercenarii Wagner sunt acuzați de încălcarea drepturilor omului peste tot pe unde au fost trimiși pentru a acționa din umbră în slujba Kremlinului. „Totul s-ar putea destrăma destul de repede pentru el. Dar s-ar putea, de asemenea, să folosească acest lucru pentru a-și crește influența, dacă ar crea alianțele potrivite”, notează profesorul american.

„Răzbunările sunt principalul său hobby”

În schimb, Mark Galeotti nu crede că Prigojin are ambiția de a-l „detrona” pe Putin. „Nu văd niciun semn de ambiții politice. Toată discuția precum că el ar putea fi următorul președinte sau ministru al Apărării este o prostie absolută. Nu are nicio bază în realitate”, susține el.

Înainte de a fi trimiși în bătălia de la Bahmut, supranumită „Mașina de tocat carne”, mercenarii Wagner erau 30.000 la număr, mult mai puțini în comparație cu cei aproximativ 800.000 de militari activi în armata rusă. În plus, mercenarii Wagner sunt extrem de dependenți de armata rusă pentru a se aproviziona cu muniție.

Acest lucru îl face pe Prigojin „relativ slab”, spune Galeotti, subliniind că șeful Wagner se bazează foarte mult pe contractele cu statul rus și are nevoie de permisiunea lui Putin pentru a-și desfășura mercenarii, deoarece aceștia sunt în ilegalitate din punct de vedere tehnic potrivit legislației ruse.

„Chiar dacă i s-ar acorda o putere mai mare, el ar fi mai degrabă un instrument util Kremlinului, fără a dispune de fapt de o autonomie reală”, continuă el.

În același timp, Galeotti atrage atenția că „este periculos să nu-l luăm în considerare pe Prigojin”. „Are spirit antreprenorial. Este oportunist și nemilos. Va face tot ce este nevoie”, a precizat el.

Concord Catering, o companie condusă de Prigojin, a obținut contracte de câteva miliarde de dolari pentru a furniza alimente în școli și pentru armata rusă, dar și pentru a organiza banchete la Kremlin. Așa a intrat Prigojin în cercul liderului de la Kremlin, ceea ce i-a adus porecla de „Bucătarul lui Putin”.

Însă un obstacol important în calea presupuselor planuri politice ale lui Progojin ar putea fi chiar Progojin însuși.

„El nu percepe faptul că se joacă cu băieții mari. Este un om foarte rău, sunt tentat să spun că răzbunările sunt principalul său hobby”, spune Mark Galeotti.

Unii susțin că asasinarea bloggerului militar Vladlen Tatarski, ucis într-un atentat cu bombă, reprezintă un avertisment pentru Evgheni Prigojin, deoarece cei doi erau aliați, iar atacul a fost organizat într-o cafenea din Sankt Petersburg care i-a aparținut în acte cândva șefului Wagner.

„Prigojin a mers mult prea departe. Anul trecut, a avut parte de o ascensiune fulminantă, deoarece armata rusă avea nevoie disperată de mai mulți oameni. Odată cu mobilizarea parțială, armata rusă a strâns încă 300.000 de soldați, iar Wagner nu mai este atât valoros”, afirmă Galeotti.

Ce s-ar putea afla în spatele zvonurilor?

Pe lângă „o furtună mediatică care se autoalimentează”, Mark Galeotti crede că una dintre principalele surse pentru speculații despre așa-zisele ambiții politice ale lui Prigojin este faptul că acesta se arată foarte deschis. Dușmanii săi politici sunt „foarte fericiți” să încurajeze această idee, tocmai pentru a crea o ruptură între el și Putin, spune Galeotti. „Este un lucru extrem de periculos în contextul actual din Rusia să se discute despre cineva cu ambiții de viitor președinte”, adaugă el.

De la începutul războiului la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, mai mulți oligarhi și critici lui Putin au fost găsiți morți în circumstanțe neclare. Unii au căzut „accidental” de la ferestre, mai ales de la spitale, în timp ce alții s-au împiedicat pe scări. Numărul cazurilor de acest fel este destul de mare și prea repetitive pentru a se crede în simple accidente.

În opinia lui Galeotti, speculațiile și interesul față de Prigojin reflectă un aspect mai îngrijorător: „Există o fascinație îngrozitoare față de această forță de mercenari care pare atât de capabilă să ignore regulile unui comportament civilizat. Acești oameni fac ca militarii ruși obișnuiți să pară niște cercetași”, spune el.

„Multă lume nu îl înțelege cu adevărat pe Prigojin. Dacă vrei să crezi că Prigojin este un fel de șef de mercenari care face doar ce vrea, atunci bine. Dacă vrei să crezi că el este pur și simplu un călău cu mâinile însângerate făcând ce vrea Putin, atunci bine. Toată lumea poate avea un Progojin personal”, conchide Mark Galeotti.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite