Cutremur de 7,4 grade în Taiwan, cel mai puternic din ultimii 25 de ani: cel puțin șapte morți, sute de răniți și 26 de clădiri prăbuşite VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur subacvatic cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter s-a produs miercuri, cu puţin timp înainte de ora 00:00 GMT, în apropiere de Taiwan. Mai mulți oameni au murit. Sute de persoane sunt rănite. Armata este în stare de alertă.

UPDATE Epicentrul cutremurului, Comitatul Hualien are o populație de aproximativ 300.000 de locuitori, dintre care aproximativ 100.000 trăiesc în principalul oraș Hualien.

Mulți locuitori din regiune trăiesc însă în comunități îndepărtate de coastă sau de munte, care pot fi greu accesibile, astfel că nu poate fi cunoscută deocamdată amploarea cutremurului de miercuri.

UPDATE Aproximativ 60 dintre cele aproximativ 77 de persoane rămase blocate în urma cutremurului care a lovit miercuri Taiwanul sunt prinse în tunelul Jinwen din nordul comitatului Hualien, a anunțat Agenția Națională de Pompieri (NFA) din Taiwan, potrivit CNN.

Separat, 15 persoane sunt blocate în tunelul Dachingshui, tot în nordul comitatului Hualien, a precizat NFA, adăugând că doi cetățeni germani au fost prinși într-un al treilea tunel.

Cel puțin șapte persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,4 grade.

UPDATE Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen și membrii cabinetului s-au aflat în Centrul pentru Operațiuni de Urgență pentru a supraveghea măsurile de răspuns la dezastru, potrivit Taiwan News.

Harta zonelor afectate de cutremur. FOTO CWA
Harta zonelor afectate de cutremur. FOTO CWA

Potrivit unui comunicat de presă, oficialii din toate ministerele relevante lucrează împreună pentru a coordona măsurile de răspuns în urma pagubelor provocate la nivel național de cel mai mare cutremur pe care Taiwanul l-a cunoscut în ultimii 25 de ani.

Tsai a asigurat populația din Taiwan că guvernul central este bine pregătit și că lucrează din greu pentru a face față situației.

Armata este în stare de alertă și este pregătită să ajute la intervenția în caz de dezastru.

UPDATE Agenția Națională de Pompieri din Taiwan a declarat că 711 persoane au fost rănite în urma cutremurului, iar 77 de persoane au rămas „blocate” în clădirile care s-au prăbușit, potrivit BBC.

Oficialii spun că, până în prezent, se știe că patru persoane au murit.

UPDATE  Cutremurul din Taiwan a provocat moartea a cel puțin patru persoane și rănirea altor zeci de oameni.

Cel puţin 26 de clădiri s-au prăbușit, potrivit CNN. Mai multe persoane sunt blocate printre dărâmături.  

O alunecare de teren a înghițit un drum în centrul Taiwanului, după cutremur.

Camerele de luat vederi au surprins zguduirile violente produse de seism.

Știrea inițială Două imobile s-au prăbuşit miercuri în Hualien, oraş situat în apropiere de epicentrul cutremurului care a lovit noaptea coasta de est a Taiwanului, transmite AFP, citată de Agerpres.  

„Două clădiri s-au prăbuşit şi oamenii ar putea fi prinşi în capcană. Nu avem mai multe informaţii în acest moment", a spus un oficial al serviciului de pompieri din Hualien.

Pacific Tsunami Warning Center, un observator regional cu sediul în Hawaii, a anunțat că riscul de tsunami a fost „depăşit în mare măsură”.

Alerta de tsunami, retrogradată la „avertizare”

Cutremurul subacvatic, cu magnitudinea de 7,4 grade conform USGS, a avut loc cu puţin timp înainte de ora 00:00 GMT şi a declanşat avertismente de tsunami în Taiwan, Japonia şi Filipine.

Una dintre cladirile prăbușite Taiwan. FOTO captură video ABC News
Una dintre cladirile prăbușite Taiwan. FOTO captură video ABC News

Agenţia de meteorologie din Japonia (JMA) a retrogradat alerta de tsunami la „avertizare” pentru insulele japoneze Okinawa. Potrivit JMA, care avertizase anterior despre un tsunami de până la trei metri, este probabil ca acum valurile să nu depăşească un metru.

În Japonia nu au fost, deocamdată, raportate victime sau pagube majore.

Amintim că, în martie, Tokio și împrejurimile sale au fost zdruncinate de un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade, care a dus la oprirea circulaţiei unor trenuri de mare viteză, dar atunci nu a dus la emiterea unei avertizări de tsunami,.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite