Donald Trump îl apără pe Putin în afacerea privind asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Favoritul taberei republicane la cursa pentru Casa Albă, Donald Trump, s-a poziţionat de partea lui Vladimir Putin în scandalul ruso-britanic privind moartea lui Aleksandr Litvinenko, subliniind că „nu există dovezi“ care să-l incrimineze pe liderul de Kremlin de implicare în asasinarea fostului spion.

Excentricul miliardar american consideră că acuzaţiile privind implicarea preşedintelui rus în asasinarea lui Litvinenko sunt speculaţii atât timp cât nu există un verdict, relatează Daily Mail.

„Mulţi oameni spun că el nu a făcut asta. Chiar şi el spune la fel. Oare cine o şti?“, a declarat Trump. „Realitatea este că Putin nu este inculpat“, a adăugat el.

Concluziile unui judecător britanic implicând Rusia şi pe preşedintele său în asasinarea, în 2006, a fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko au declanşat o adevărată furtună diplomatică între Londra şi Kremlin.

Magistratul instructor Robert Owen afirmă că a adunat „probe care stabilesc în mod clar responsabilitatea statului rus în moartea domnului Litvinenko“, otrăvit cu poloniu-210 - o substanţă radioactivă extrem de toxică şi aproape nedetectabilă - în urmă cu peste nouă ani, la Londra. Moscova a denunţat imediat o „glumă“.

Însă, în opinia premierului David Cameron acest raport „confirmă“ că asasinatul a fost „comandat de către un stat“. El a anunţat de la Davos, în Elveţia, o consolidare a represaliilor faţă de Rusia.

Statele Unite, prin vocea unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, s-au declarat „profund tulburate“, îndemnând la aducerea autorilor asasinatului în faţa justiţiei.

Văduva lui Litvinenko, Marina, a îndemnat la rândul său Londra să meargă mai departe şi să impună „sancţiuni economice ţintite“ Rusiei şi „interdicţii de călătorie domnilor Nikolai Patruşev şi Putin“.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite