Donald Trump îl apără pe Putin: Nimeni nu a dovedit că a ucis jurnalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Favoritul cursei interne a Partidului Republican pentru nominalizarea privind candidatura la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump, i-a luat apărarea preşedintelui rus, Vladimir Putin, în legătură cu acuzaţiile care i se aduc privind implicarea în moartea unor jurnalişti.

Magnatul american a cerut jurnaliştilor să îi ofere dovezi care să ateste că Kremlinul a sprijinit uciderea vreunui jurnalist. Totodată, Trump a promis să lucreze îndeaproape cu Rusia, dacă va ajunge preşedinte, relatează The Guardian.

Declaraţiile lui vin după ce liderul de la Moscova, Vladimir Putin, l-a elogiat pe Trump săptămâna trecută, numindu-l o persoană „sclipitoare şi foarte talentată”. Cuvintele lui Putin au stârnit atacuri la adresa lui Trump din partea rivalilor săi din cursa republicană pentru nominalizare.

Trump, care continuă să crească în sondaje după declaraţiile islamofobe din ultimele zile, a numit caracterizarea pe care i-a făcut-o Putin drept „o mare onoare” şi l-a descris pe preşedintele rus drept „un om foarte respectat în ţara sa şi în afara ei”.

Întrebat, vineri, la MSNBC, în legătură cu presupusa implicare a Kremlinului în uciderea unor jurnalişti, magnatul a răspuns: „Şi ţara noastră comite destule crime”.

Trump a revenit asupra subiectului, duminică, într-un interviu acordat ABC: „Spuneţi că el a ucis oameni. Nu am văzut asta. Nu ştiu dacă a făcut asta”.

El i-a cerut interlocutorului să nominalizeze un jurnalist ucis în Rusia de guvern. Realizatorul interviului a indicat asasinarea, în 2006, a jurnalistei de investigaţii Anna Politkovskaya, despre care unii activişti spun că a fost comandată de guvernul rus.

„Dacă a ucis reporteri, cred că asta e teribil. Dar nu e ca şi cum [...] şi-a asumat vina sau a recunoscut că a ucis-o. El a negat asta mereu. Nu a fost niciodată dovedit că a ucis pe nimeni, şi ştii că eşti presupus nevinovat până când eşti dovedit drept vinovat, cel puţin în ţara noastră, şi nu s-a dovedit că el a ucis reporteri”, a continuat Trump.

Cinci bărbaţi au fost condamnaţi în 2014 pentru uciderea jurnalistei, dar creierul operaţiunii nu a fost descoperit. Potrivit Comitetului de Protecţie a Jurnaliştilor, cel puţin 36 de jurnalişti au fost ucişi în Rusia din 1993, ca urmare a muncii lor. În doar patru dintre aceste cazuri au existat condamnări.

Regimul lui Vladimir Putin este adesea acuzat de reprimare violentă a opozanţilor şi jurnaliştilor. La puţin timp după preluarea celui de-al treilea mandat prezidenţial de către Vladimir Putin, legislativul a adoptat o serie de legi care au restrâns libertatea de expresie, au inclus o cenzură mai puternică la adresa presei online, au incriminat defăimarea şi au limitat dreptul la asociere.

Trump nu are, însă, nicio problemă cu Putin şi crece că s-ar înţelefe foarte bine cu el, „pentru binele SUA”.

„Obama nu se înţelege cu Putin. Putin nu îl suportă pe preşedintele nostru şi asta ne cauzează dificultăţi şi, sincer, am spus-o de mult timp, dacă Rusia vrea să bombardeze ISIS şi să ni se alăture în acest efort, sunt în regulă cu asta. Cred că este un atu, nu o problemă”, a spus Trump.

Atitudinea pozitivă la adresa preşedintelui rus se află în contrast cu părerea lui Trump despre alţi lideri ai unor ţări aliate tradiţional cu SUA. Săptămâna trecută, miliardarul a spus că Angela Merkel „distruge Germania” cu atitudinea ei faţă de refugiaţi. Şi David Cameron a fost ţinta unor replici dure, după ce a criticat declaraţiile lui Trump despre musulmani: „Dacă ar veni în vizită în ţara noastră, ne-ar uni pe toţi împotriva lui”, a spus candidatul republican despre premierul britanic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite