Doi jurnalişti Al-Jazeera, condamnaţi la moarte în Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tribunal egiptean a condamnat la moarte şase persoane, sâmbătă seara, printre care se numără şi doi jurnalişti ai televiziunii Al-Jazeera, sub acuzaţia că ar fi trimis documente legate de securitatea naţională Qatarului în timpul preşedinţiei lui Mohammed Morsi, acuzat şi el în acelaşi proces, relatează AP.

Cei doi jurnalişti – producătorul de ştiri Alaa Omar Mohammed Sablan şi redactorul Ibrahim Mohammed Helal – au fost condamnaţi la pedeapsa capitală în lipsă, alături de jurnalistul local Asmaa al-Khateib. 

Alături de aceştia au mai fost condamnaţi producătorul de documentare Ahmed Afify, angajatul EgyptAir Mohammed Keilany şi academicianul Ahmed Ismail.

Condamnarea a venit după ce judecătorul Mohammed Shirin Fahmy a recomandat pedeapsa capitală pentru cei şase acuzaţi, luna trecută, iar aceasta a fost avizată de biroul Marelui Muftiu al Egiptului, autoritatea religioasă supremă a ţării.

Conform judecătorului, biroul Muftiului ar fi declarat că acuzaţii au lezat interesele ţării prin oferirea de documente vizând poziţiile militare ale armatei egiptene şi rapoarte ale serviciilor de informaţii interne unei alte ţări, în această cauză Qatar-ul. Fahmy a adăugat că cei şase sunt „mai periculoşi decât spionii, deoarece sunt cetăţeni egipteni care au trădat încrederea ţării”.

Televiziunea din Doha a condamnat verdictul, acuzând un atac la adresa libertăţii de exprimare. Directorul Al-Jazeera, Mostefa Souag, a catalogat decizia drept „una din multele sentinţe politice care vizează Al-Jazeera şi angajaţii săi”.

În cadrul aceluiaşi proces, Mohammed Morsi, preşedinte al Egiptului între iunie 2012 şi iulie 2013, a fost condamnat la 25 de ani închisoare pentru că a fost membru al grupării Frăţia Musulmană, considerată în momentul de faţă teroristă de către Egipt. Fostul preşedinte a primit o altă pedeapsă de 15 ani pentru sustragere de documente oficiale.

În total, unsprezece persoane au fost condamnate sâmbătă; în toate cazurile, acuzaţii au dreptul de a face recurs.

Morsi, primul lider egiptean ales în urma unor alegeri libere, a fost schimbat de la putere de o lovitură de stat a armatei egiptene în iulie 2013. Fostul preşedinte egiptean a primit deja o condamnare la moarte, una la închisoare pe viaţă şi una la 20 de ani de închisoare, toate fiind acum judecate în faza de recurs.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite