De ce intenționează Casa Albă să reducă livrările de arme către Israel

0
Publicat:

Casa Albă ia în calcul să reducă livrările de arme pentru Israel ca pârghie de presiuni asupra premierului Benjamin Netanyahu pentru a reduce operațiunile din Fâșia Gaza, susține postul american de televiziune NBC News.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Conform NBC News, Casa Albă a cerut deja Pentagonului să revizuiască livrările de arme pentru Israel, intenționând să fie reduse, printre altele, numărul de obuze de artilerie de 155 mm, precum și de kituri JDAM pentru a transforma rachetele în muniție de precizie, dar nu și componente legate de sistemul Iron Dome.

NBC News susține că deține informații în acest sens de la trei actuali oficiali americani, potrivit cărora încă nu s-a luat o decizie finală.

În contextul războiului cu Hamas, cererile Israelului pentru înarmare au devenit mai substanțiale, în special pentru bombe aeriene, muniții și apărare antiaeriană. În prezent, Statele Unite ar lua în considerare încetinirea livrărilor sau chiar suspendarea lor în speranța de a-i determina pe oficialii israelieni să ia măsuri umanitare în Fâșia Gaza, precizează NBC News.

Sursele citate de NBC News spun că solicitarea Casei Albe către Pentagon survine după ce președintele Joe Biden și echipa sa de securitate națională nu au reușit să-l convingă pe Netanyahu să-și schimbe în mod radical tactica de război în Fâșia Gaza și să ia mai multe măsuri pentru a minimiza victimele în rândul civililor. Dacă mișcarea se va concretiza, atunci va fi vorba de o schimbare în abordarea lui Biden, de la presiunea retorică, în mare parte în culise, la decizii politice tangibile menite să-i forțeze pe factorii israelieni de decizie să țină cont de solicitărilor Washingtonului în privința civililor din Gaza, precum și asupra unui plan postbeltic pentru această enclavă palestiniană, notează NBC News.

Întrebată în legătură cu aceste relatări, Casa Albă a răspuns că nu și-a modificat politica față de Israel, dar nu a negat informațiile prezentate în articol.

„Israelul are dreptul și obligația de a se apăra împotriva amenințării reprezentate de Hamas, respectând în același timp dreptul internațional umanitar și protejând viețile civililor. Rămânem angajați să sprijinim Israelul în lupta sa împotriva Hamas. Am făcut acest lucru începând din 7 octombrie și vom continua. Nu există nicio schimbare în politica noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

În schimb, Guvernul israelian nu a răspuns unei solicitări de comentarii pe această temă făcute de The Times of Israel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite