De ce ar trebui Israelul să declare o încetare unilaterală a focului în Gaza | Analiză Foreign Affairs

0
Publicat:

„O încetare a focului ar atrage atenția comunității mondiale asupra intransigenței Hamas și asupra situației ostaticilor israelieni. Și acest lucru ar contribui la schimbarea atitudinii sceptice față de Israel care s-a dezvoltat la nivel internațional și ar reduce presiunea asupra acestuia. cere încheierea necondiționată a războiului”, consideră Foreign Affairs.

Bombardamente in nordull Fasiei Gaza FOTO EPA EFE jpg

Până luna trecută, războiul dintre Iran și Israel a fost purtat în mare parte în umbră. Iranienii au decis să se dea în spectacol, atacând în mod deschis teritoriul israelian direct de pe teritoriul iranian, pentru prima dată în istoria Republicii Islamice. Unii observatori susțin că atacul iranian cu rachete și drone asupra Israelului din 13 aprilie a fost un gest simbolic. Cu toate acestea, având în vedere numărul de drone și de rachete lansate asupra Israelului și încărcătura acestora, Iranul a intenționat în mod clar să provoace daune serioase.

Apărarea Israelului a fost aproape fără cusur, dar nu a putut respinge singur atacul Iranului. Nu numai că atacul iranian a fost fără precedent, dar și intervenția militară directă a Statelor Unite și a mai multor aliați ai acestora, inclusiv a unor țări arabe. Comandamentul Central al SUA, cu participarea Regatului Unit și a Iordaniei, a interceptat cel puțin o treime din dronele și rachetele de croazieră pe care Iranul le-a lansat asupra Israelului, scrie Foreign Affairs.

Acum, când Israelul are de-a face nu numai cu Iranul, ci și cu numeroase grupuri iraniene proxy, costul luptei doar pe toate aceste fronturi este pur și simplu prea mare. Aceste evoluții, precum și dorința statelor arabe de a se alătura Israelului în aprilie pentru a se confrunta cu amenințarea reprezentată de Iran și de grupurile sale proxy, indică faptul că a apărut o oportunitate pentru o coaliție regională de a pune în aplicare o strategie comună pentru a contracara Iranul și milițiile pro-iraniene.

Prin urmare, Israelul, SUA și țările arabe - în special Arabia Saudită - ar trebui să profite de acest moment. Un progres în acordul mediat de SUA privind normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită ar putea consolida în mod semnificativ această coaliție emergentă.

Administrația președintelui american Joe Biden, precum și liderii israelieni și saudiți, au indicat că ar dori în continuare să vadă un astfel de acord în viitorul apropiat. Însă, pentru ca discuțiile de normalizare să continue, administrația Biden consideră că ar trebui să existe o pauză în luptele din Gaza.

Există o oarecare speranță că negocierile din Egipt pentru eliberarea ostaticilor dintre Israel și Hamas se vor încheia în sfârșit. Dar dacă nu se poate ajunge la niciun acord în Egipt, administrația Biden trebuie să se îndrepte către singura alternativă realistă: încurajarea Israelului să declare o încetare unilaterală a focului în Gaza timp de patru până la șase săptămâni.

O astfel de decizie a Israelului poate fi singura modalitate de a crea condițiile pentru promovarea acordului israeliano-arab privind normalizarea relațiilor. Desigur, o încetare unilaterală a focului ar fi controversată în Israel, atât pentru că rupe legătura dintre încetarea luptei din Gaza și eliberarea ostaticilor, cât și pentru că ar putea părea că Israelul ar ceda Hamas fără a primi ceva în schimb.

„Dar o încetare a focului unilaterală de patru până la șase săptămâni ar oferi Israelului multe avantaje strategice cu pierderi materiale mici. Și într-adevăr, dacă discuțiile cu Hamas eșuează din nou, liderii israelieni vor trebui să adopte o abordare diferită dacă speră să elibereze ostaticii în timp ce unii sunt încă în viață”, notează revista.

Fără îndoială, o astfel de mișcare va fi dificilă din punct de vedere politic pentru premierul Netanyahu. El va susține probabil că pauză va ușura presiunea militară asupra Hamas. Cu toate acestea, după ce și-a redus semnificativ prezența militară în Gaza din noiembrie, Israelul nu exercită asupra Hamas aceeași presiune militară pe care a făcut-o în timpul acordului de eliberare a ostaticilor din acea lună.

„O încetare a focului ar atrage atenția comunității mondiale asupra intransigenței Hamas și asupra situației ostaticilor israelieni. Și acest lucru ar contribui la schimbarea atitudinii sceptice față de Israel care s-a dezvoltat la nivel internațional și ar reduce presiunea asupra acestuia. cere încheierea necondiționată a războiului”, consideră Foreign Affairs.

Netanyahu a declarat că Forțele de Apărare Israelului vor invada Rafah, oricum

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Forțele de Apărare Israelului vor invada Rafah , chiar dacă Hamas este de acord cu cea mai recentă propunere de încetare a focului și eliberarea ostaticilor.

”Ideea potrivit căreia vom opri războiul înainte să fi atins toate obiectivele este în afara oricărei discuţii”, scrie el.

”Vom intra în Rafah şi vom elimina toate batalioanele Hamas cu sau fără acord, pentru a obţine o victorie completă”, anunţă el.

Naţiunile Unite au avertizat, marţi, că un asalt israelian asupra Rafah din Fâşia Gaza este "la orizont imediat" şi că progresele "treptate" ale Israelului în ceea ce priveşte accesul ajutoarelor în enclavă nu pot fi folosite pentru a pregăti sau justifica o operaţiune, transmite Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la statele cu influenţă asupra Israelului "să facă tot ce le stă în putere" pentru a împiedica un asalt israelian asupra Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde se adăpostesc peste 1,2 milioane de palestinieni strămutaţi din Gaza.

"Lumea face apel la autorităţile israeliene de săptămâni întregi să cruţe Rafah, dar o operaţiune terestră în această zonă se află la orizontul imediat", a declarat şeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, într-un comunicat.

"Cel mai simplu adevăr este că o operaţiune terestră la Rafah va fi nimic mai puţin decât o tragedie de nedescris", a adăugat el.

Israelul s-a angajat în urmă cu aproape o lună să îmbunătăţească accesul ajutoarelor în enclava de 2,3 milioane de locuitori, după ce preşedintele american Joe Biden a cerut măsuri pentru a atenua criza umanitară, spunând că SUA ar putea pune condiţii privind sprijinul dacă Israelul nu acţionează.

Guterres a declarat reporterilor că s-au înregistrat "progrese treptate" în vederea evitării "unei foamete complet evitabile, provocată de om" în nordul Gaza, dar că este nevoie urgentă de mult mai mult.

"Aceste îmbunătăţiri în ceea ce priveşte aducerea mai multor ajutoare în Gaza nu pot fi folosite pentru a pregăti sau justifica un atac militar în toată regula asupra Rafah", a declarat Griffiths.

Guterres a cerut în mod special Israelului să îşi respecte promisiunea de a deschide două puncte de trecere spre nord.

"Un obstacol major în calea distribuirii ajutoarelor în Gaza este lipsa de securitate pentru umanitari şi pentru oamenii pe care îi servim. Convoaiele umanitare, instalaţiile şi personalul, precum şi oamenii care au nevoie nu trebuie să fie ţinte", a declarat Guterres reporterilor.

Foametea este iminentă

Un raport al ONU din luna martie arată că foametea era iminentă şi probabilă până în luna mai în nordul Gaza şi că s-ar putea răspândi în întreaga enclavă până în iulie. Guterres a declarat că cei mai vulnerabili din nord "mor deja de foame şi de boli".

Întrebat ce pârghii ar putea folosi SUA în faţa aliatului său Israel pentru a stimula accesul la ajutoare şi a evita un atac la Rafah, Guterres a răspuns: "Este foarte important să punem toată presiunea posibilă pentru a evita ceea ce ar fi o tragedie absolut devastatoare".

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că va discuta miercuri cu Netanyahu despre măsurile pe care Israelul mai trebuie să le ia pentru a creşte fluxul de ajutor în Gaza.

"Încurajez cu tărie guvernul Israelului şi conducerea Hamas să ajungă acum la un acord. Fără acest lucru, mă tem că războiul, cu toate consecinţele sale atât în Gaza, cât şi în întreaga regiune, se va agrava exponenţial", a declarat Guterres.

ONU se află în discuţii cu SUA în legătură cu un dig plutitor pe care îl construieşte pentru a permite livrările de ajutor maritim către Gaza din Cipru.

Guterres a declarat: "Salutăm livrarea de ajutoare pe cale aeriană şi maritimă, dar nu există alternativă la utilizarea masivă a rutelor terestre."

Ambasadorul adjunct al Israelului la ONU, Jonathan Miller, a declarat săptămâna trecută că Israelul a continuat "să îşi ridice şi să îşi intensifice" sprijinul pentru ajutor şi că au existat rezultate substanţiale, cu o "creştere dramatică" a volumului de ajutor în ultimele luni.

Israelul aplică represalii împotriva Hamas în Gaza pentru un atac surpriză din 7 octombrie asupra sudului Israelului, condus de gruparea militantă.

Israelul afirmă că aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi peste 250 de persoane au fost luate ostatice în acest atac. Autorităţile sanitare din Gaza spun că, de atunci, Israelul a ucis peste 34.000 de persoane în ofensiva sa în Gaza condusă de Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite