De ce a ales OMS să numească noua variantă de coronavirus „Omicron” şi nu „Xi” sau „Nu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să numească noua variantă de coronavirus SARS CoV-2 „Omicron”, deşi următoarele  litere în alfabetul grecesc ar fi fost „Nu” şi „Xi”.

Noua variantă descoperită prima dată în Bostwana şi apoi în focare din Africa de Sud a primit denumirea unei litere din alfabetul grecesc ca şi cele anterioare - Alfa din Marea Britanie.Beta din Africa de Sud, Gamma din Brazilia şi  Delta din India - motivul fiind alegerea unei clasificări care să evite implicaţiile politice după tensiunile create de sintagma „virusul din China” cu care a stârnit controverse fostul preşedinte american Donald Trump.

Însă OMS a sărit peste literele „Nu” şi “Xi” fără a oferi o explicaţie. Paul Nuki, editor al publicaţiei londoneze Telegraph a susţinut vineri că a aflat de la o sursă că decizia în defavoarea lui „Xi” a fost luată din cauza faptului că este parte din numele preşedintelui chinez Xi Jinping, astfel că a dorit să se evite încă o dată „stigmatizarea unei regiuni”. Pe de altă parte, „Nu” ar fi creat confuzie prin asocierea cu „nou”.

Agenţia ONU a fost adesea criticată din cauza atitudinii considerate prea umile faţă de China, mai ales după ce directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a întâlnit cu liderul chinez la începutul epidemiei izbucnite la Wuhan şi a lăudat China pentru „deschiderea cu care a împărtăşit informaţii” cu privire la COVID-19, deşi ţara a refuzat iniţial accesul cercetătorilor din echipa OMS în vederea unei anchete.

Administraţia Biden a anunţat vineri că interzice călătoriile în Statele Unite din Africa de Sud şi din alte şapte naţiuni africane ca răspuns la ameninţarea noii variante - şi anume Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic şi Malawi.

Varianta Omicron e considerată cea mai mutantă de până acum, cu de două ori mai multe mutaţii la nivelul proteinei spike decât Delta şi combinând mutaţii asociate anterior cu transmisiblitate mai mare şi capacitatea de a eluda imunitatea dobândită prin vaccinuri sau boală anterioară.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite