Dansatorii iranieni arestaţi pentru că au dansat pe melodia „Happy“ au fost condamnaţi: închisoare şi lovituri de bici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase iranieni arestaţi că au apărut într-un video dansând pe melodia „Happy“ a lui Pharell Williams au fost condamnaţi la un an închisoare şi la 91 de lovituri de bici, anunţă avocaţii citaţi de BBC.

Pedeapsa celor şase iranieni a fost suspendată pentru trei ani, fapt care înseamnă că nu vor merge la închisoare decât dacă recidivează. 

Videoclipul arată trei bărbaţi şi trei femei fără văl care dansează pe străzile şi pe acoperişurile caselor din Teheran, capitala Iranului. În şase luni, clipul a fost vizualizat pe YouTube de peste un milion de oameni.

Majoritatea persoanelor implicate în videoclip au fost condamnate la şase luni închisoare, unui membru al grupului dându-i-se un an, spune avocatul Farshid Rofugaran, citat de Iran Wire.

Video-ul „Happy we are from Teheran“ (Fericiţi suntem din Teheran) a intrat în atenţia autorităţilor iraniene în luna mai, după ce înregistrase peste 150.000 de vizualizări.

Membri grupului din spatele clipului au fost arestaţi de poliţia iraniană pentru violarea legilor Islamului şi ale ţării, care interzic dansul cu membri ai sexului opus şi femeile fără voal pe cap. Mai târziu, grupul a apărut la un post de televiziune de stat spunând că sunt actori care au fost păcăliţi să filmeze clipul pentru o audiţie.

Arestările membrilor grupului au atras acuzaţii din partea grupurilor internaţionale pentru drepturile omului şi au dat naştere unei campanii pe reţelele sociale prin care se cerea eliberarea lor. Inclusiv Pharell Williams, al cărui cântec „Happy“ a fost nominalizat la Oscar, a protestat împotriva arestărilor.

E mai mult decât trist ce se întâmplă cu aceşti tineri, arestaţi că au încercat să împrăştie fericire“, scria Pharell pe pagina sa de Facebook.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite