Danemarca — „Mecca“ extremiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul organizat în oraşul Aarhus de extremiştii de dreapta care denunţă „islamizarea Europei“ a fost eclipsat de o contramanifestaţie, care a degenerat în violenţe.

Extremişti de dreapta din toată Europa s-au adunat sâmbătă în Danemarca pentru o manifestaţie menită să atragă atenţia guvernelor asupra „islamizării" continentului. 

Deşi au fost făcute numeroase apeluri la mobilizare, extremiştii declarând că vor să organizeze în oraşul-port Aarhus cea mai mare manifestaţie de dreapta din Danemarca de după cel de-al doilea război mondial, doar în jur de 200 de activişti au răspuns chemării.

La demonstraţia organizată de Liga de Apărare Daneză, sprijinită de cea Engleză, au venit militanţi din ţările scandinave, din Germania, Polonia, din Europa de Est şi din Marea Britanie, notează AFP. 

Manifestaţia a început cu un moment de reculegere în memoria celor şapte persoane ucise luna trecută în Franţa de Mohamed Merah, care a revendicat atacurile în numele grupării Al-Qaida.

Contramanifestaţie de amploare

În acest timp, la numai câteva străzi distanţă, aproape 5.000 de contramanifestanţi au pornit într-un marş, considerat de mişcarea organizatoare „Aarhus pentru diversitate" drept cea mai mare manifestare antifascistă din ultimii 15 ani din Danemarca, scrie „The Guardian".

Ambele manifestaţii s-au desfăşurat în linişte până în momentul în care câţiva activişti de extremă stânga au pornit spre demonstranţii de extremă dreapta, încercând să-i încercuiască. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei din Aarhus, Georg Husted, mai mulţi manifestanţi care purtau măşti pe faţă au început să arunce cu obiecte contondente, relevă CNN. În aceste condiţii, forţele de ordine, mobilizate în număr mare, au fost obligate să intervină.

„În total au fost arestate 83 de persoane" din rândul contramanifestanţilor, a declarat pentru AFP Mogens Broendum, un comisar din cadrul poliţiei de la Aarhus. Activiştii de extremă dreapta au fost evacuaţi de către poliţie la bordul a două autobuze, după două ore de manifestaţie.

Un mesaj pentru liderii Europei

Extremiştii de dreapta susţin că au urmărit să transmită „un mesaj clar liderilor Europei". „Guvernele noastre şi presa noastră se poartă de parcă extremismul islamic există numai în mintea unora dintre noi şi susţin că nu este corect să facem o legătură între islam şi extremism", a precizat într-un comunicat Liga de Apărare Engleză.

„Credem într-o corectă critică a islamului şi în apărarea culturii noastre, a naţiunilor noastre. Dar cu siguranţă asta nu înseamnă că suntem de părere că extremismul trebuie combătut cu şi mai mult extremism", a adăugat organizaţia, delimitându-se totodată de rasişti şi de neonazişti.

Organizatorii au ales ca ţară-gazdă pentru manifestaţie Danemarca, întrucât Partidul Poporului danez se numără printre cele mai de succes formaţiuni politice din Europa care duc o politică împotriva imigrării. La alegerile legislative de anul trecut, populiştii danezi au obţinut 12,3% din voturi. Oraşul Aarhus, al doilea ca mărime din Danemarca, a fost ales pentru că are reputaţia de „bastion al convingerilor de extremă dreapta".

În acelaşi timp, Liga de Apărare Daneză este una dintre mişcările cu cea mai spectaculoasă dezvoltare, după Liga de Apărare Engleză. Fondată în urmă cu doar un an, organizaţia susţine că are 1.000 de membri care plătesc cotizaţie, precum şi filiale în 10 oraşe. 

"Considerăm demonstrația drept o oportunitate de a ne întări legăturile cu prietenii noștri din Europa."

Stephen Lennon liderul Ligii de Apărare Engleze

Punctul zero: caricaturile lui Mahomed

Punctul zero al dezbaterii în Europa despre ciocnirea Islamului cu civilizaţiile occidentale a fost decizia cotidianului danez „Jyllands Posten" de a publica 12 caricaturi ale profetului Mahomed. Caricaturile (publicate în septembrie 2005, una dintre ele reprezentându-l pe profet cu un turban în formă de bombă cu fitilul aprins) a declanşat proteste violente în toată lumea arabă.

Flemming Rose, editorul care a decis publicarea lor, spune că nu-şi regretă nici acum decizia, chiar dacă încă trebuie să fie păzit, după ce a primit nenumărate ameninţări cu moartea. Caricaturile au fost publicate pentru a denunţa autocenzura Europei, cauzată de temeri şi de sentimentul de intimidare în privinţa chestiunilor legate de Islam, explică jurnalistul. „Scopul nostru a fost pur şi simplu de a reduce limitele autoimpuse libertăţii de exprimare", mai spune Flemming Rose. În 2010, jurnalistul a republicat caricaturile în cartea sa, "Tirania tăcerii".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite