Cutremur de 7,3 pe Richter în Japonia. Centrala nucleară de la Fukushima nu a fost afectată. Alerta de tsunami rămâne valabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrala nucleară de la Fukushima nu a fost afectată de cutremurul de 7,3 pe scara Richter înregistrat în urmă cu scurt timp în largul coastelor de est ale Japoniei, nici de tsunamiul care a lovit după seism. Operatorul centralei a anunţat că nu a sesizat nicio creştere a nivelului radiaţiilor. În martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 pe Richter a avariat grav reactoarele de la Fukushima, iar scurgerile radioactive continuă şi astăzi.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,3 pe Richter din Japonia nu a pus în pericol centrala nucleară de la Fukushima, au anunţat reprezentanţii Tokyo Electric Power Company (Tepco), citaţi de agenţia de ştiri Reuters.

O parte a personalului de la centrala nuclerară a fost evacuată către terenuri mai înalte pentru a se pune la adăpost din calea tsunamiului, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei Tepco. Măsura a fost însă una cu caracter strict preventiv, iar la centrală nu s-a înregistrat niciun fel de avarie, a continuat acesta. 

După cutremur, mai multe vase au plecat din portul aflat în apropierea centralei nucleare Fukushima Daiichi, acolo unde trei reactoare nucleare s-au topit în martie 2011 din cauza unui cutremur cu magnitudinea de 9 pe Richter, urmat de un tsunami puternic. Valul a anihilat sistemul de răcire a reactoarelor, care nu au fost stabilizate complet nici până astăzi, iar scurgerile radioactive au continuat fără întrerupere de atunci, a recunoscut Tepco. 

Tepco se luptă să stopeze scurgerile radioactive de la centrala nucleară de la Fukushima, care s-au produs constant în ultimii doi ani. 

Autorităţile nipone au calificat eforturile făcute de Tepco pentru limitarea scurgerilor drept „tardive şi ineficiente”, iar Guvernul de la Tokio a anunţat că se va implicat direct în operaţiuni. 

Astfel, guvernanţii japonezi iau în calcul îngheţarea pământului pe care se află reactoarele nucleare, o metodă costisitoare, dar care ar putea pune capăt scurgerilor.

Vineri, un cutremur cu magnitudinea de 7,3 pe Richter a fost simţit în Japonia, mai exact în largul coastelor de est ale acesteia. Cutremurul a cauzat şi formarea unui val tsunami, care a lovit Japonia la scurt timp după resimţirea cutremurului. În jur de 6.000 de familii au fost evacuate din cauza alertei de tsunami, care rămâne valabilă. 

CITEŞTE MAI MULT

Cutremur de 7,3 grade în largul Japoniei: un tsunami a lovit coasta de est pe care se află şi centrala Fukushima

Un cutremur cu magnitudine 7,3 s-a produs în largul provinicei japoneze Honso, unde este situată şi centrala nucleară Fukushima, informează Institutul american de Geofizică (USGS). La scurt timp după seism, valuri tsunami de aproximativ un metru au atins ţărmul de est al Japoniei, anunţă Agenţia Meteorologică Japoneză.

Japonia vrea să îngheţe pământul pe care se află centrala nucleară Fukushima pentru a opri scurgerile radioactive

Guvernanţii niponi iau în calcul utilizarea criogeniei în cel mai recent efort de a opri scurgerile radioactive care se pare că s-au produs constant în ultimii doi ani, după ce, în martie 2011, reactoarele nucleare de la Fukushima au fost avariate grav de un tsunami generat de un cutremur puternic.

Japonia ar putea vărsa apele contaminate de la Fukushima în ocean

Autorităţile nipone de reglementare a energiei nucleare au reiterat luni posibilitatea de a devărsa apa contaminată de la Fukushima în apele oceanice, după ce compania energetiă Tepco a recunoscut că, de la dezastrul din 2011, au avut loc constant scurgeri radioactive, care nu au fost stopate nici până înn prezent.

Japonia rămâne fără energie nucleară

Înainte de dezastrul de la Fukushima, Japonia era al treilea producător mondial de energie nucleară. Acum, ultimul reactor activ se va închide săptămâna viitoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite