Cum vede Rusia pacea în Ucraina. EU vs Disinfo: „Principala condiție - să fie identică cu o victorie militară aproape totală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Denazificarea”, pierderi teritoriale, lăsarea Ucrainei fără apărare împotriva oricăror mișcări viitoare ale Moscovei – sunt condițiile principale de pace pe care le solicită Rusia, arată o analiză a portalului Comisiei Europene care analizează propaganda mass media pro-Kremlin.

Propaganda rusă începe să aibă dubii cu privire la Trump. FOTO: Profimedia
Propaganda rusă începe să aibă dubii cu privire la Trump. FOTO: Profimedia

Portalul Comisiei Europene, EU vs Disinfo, care combate știrile false și propaganda pro-Kremlin, a realizat o analiză a modului în care instituțiile media din Rusia au prezentat pacea în Ucraina, de la invazia din 2022 și până la realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

Chiar înainte ca Putin să ordone invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, el a susținut că Rusia vrea decât pacea, cu condiția ca Ucraina și țările occidentale i-ar oferi pacea pe care și-o dorește.

Spre sfârșitul anului 2021, el a formulat cerințe de securitate nerealiste și nerezonabile ale căror condiții, dacă ar fi fost îndeplinite, i-ar fi făcut pe aliații NATO să se simtă profund nesiguri. „Cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei, el a trimis un oficial de nivel scăzut să prezinte Ucrainei condiții pentru pace pe care nu le-ar putea îndeplini. De atunci, propunerile sale de negociere au insistat asupra „denazificării” Ucrainei, o cerere imposibilă, deoarece Kremlinul consideră că orice ucrainean care crede în suveranitatea Ucrainei este nazist” – arată analiza citată. 

Președintele Trump: prieten sau dușman rus?

De-a lungul timpului, comentatorii pro-ruși au rescris istoria pentru a susține că pe atunci prim-ministrul britanic Boris Johnson a sabotat cumva un potențial acord de pace în martie 2022. „În realitate, dezvăluirile despre atrocitățile ruse din Bucha și din alte părți au jucat un rol important în împiedicarea discuțiilor, în care Rusia, în esență, a prezentat Ucrainei un set de ultimatumuri. Putin însuși a recurs să prezinte retragerea umilitoare a Rusiei din nordul Ucrainei în aprilie 2022 ca pe un „gest de bunăvoință”. Conform Kremlinului, orice retragere a Rusiei, se pare, că este de fapt un pas mândru înainte pentru pace”, se arată în analiza citată.

Articolele și comentatorii pro-Kremlin păreau profund preocupați de întrebarea: președintele Donald J.Trump ar fi un prieten sau un dușman al Rusiei?

Imediat după victoria sa electorală, mulți comentatori pro-Kremlin l-au salutat drept o potențială mană cerească pentru Rusia. RT Germania a anunțat: „Cu victoria lui Trump, șansele de pace în Ucraina sunt mai mari ca niciodată”.

Un expert rus chiar a acordat o mare importanță faptului că trimisul special al lui Trump în Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a spus că și-a stabilit drept un obiectiv personal și profesional obținerea încetării focului într-un termen de 100 de zile și că această dată coincide aproximativ cu sărbătorirea Zilei Victoriei în Rusia, în jurul datei de 9 mai.

Cu toate acestea, nu toate instituțiile de propagandă pro-Kremlin au fost atât de joviale ca ton. O altă publicație online pro-Kremlin a afirmat că președintele Trump nu ar fi interesat de compromisuri cu Rusia. O altă publicație a arătat că dorința președintelui Trump de a reduce prețurile la hidrocarburi ar putea afecta operațiunile militare rusești.

Un specialist în relații internaționale, Ivan Timofeev a declarat pentru agenția TASS că în timpul primei sale președinții, care a decurs în condiții geopolitice mai favorabile și fără criza din Ucraina, Trump a urmat o abordare dură în relațiile cu Rusia.

„Încă ne lipsește claritatea cu privire la parametrii poziției lui Trump și a administrației sale în problema ucraineană și ce intenționează să facă”, a menționat Timofeev. „Este de la sine înțeles că orice mișcare către pace va necesita concesii din partea Occidentului”.

Rusia vs Occidentul

În cele din urmă, instituțiile ruse controlate de stat și alte instituții pro-Kremlin și-au continuat obiceiul de a insista că țările occidentale care ajută Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse sunt agresive și contribuie la escaladarea situației. Țările occidentale li se reproșează că sunt nerezonabile în cererile lor, că măsurile luate duc la escaladare și, în cele din urmă, nu sunt interesate de pace.

Sputnik a titrat că țările occidentale fac tot ce le stă în putință pentru a prelungi războiul din Ucraina, ajutând Kievul cu arme și alte tipuri de sprijin. Ca întotdeauna, orice efort de a ajuta apărarea Ucrainei a fost descris ca un atac vicios asupra Rusiei. Un alt articol i-a acuzat pe liderii UE că sunt „radicali” care doresc „o cruciadă împotriva Rusiei”.

Propaganda rusă descrie în mod obișnuit Ucraina ca o simplă prelungire a împotrivirii occidentale pentru orice fel de pace. Adesea, articolele susțin că Ucraina are o poziție delirantă cu privire la perspectivele războiului și la refuzul de a negocia în condițiile maximaliste ale Rusiei. Se afirmă adesea că Zelensky prelungește războiul doar pentru a evita pierderea puterii. De asemenea, publicațiilor le place să proclame că în orice negocieri, Ucraina nu va avea de ales decât să cedeze teritorii semnificative. Acest scenariu se bazează pe mitul invincibilității ruse.

Rusia rațională vs Ucraina nebună

În ceea ce privește Rusia, oficialii de la Kremlin și comentatorii pro-Kremlin se prezintă în mod invariabil ca fiind partea rațională și responsabilă care trebuie să gestioneze presupusa nebunie a Ucrainei. Multe articole citează înalți oficiali ruși care susțin că Moscova este deschisă la discuții.

Sputnik Africa, de exemplu, l-a citat pe Lavrov care ar fi reiterat „pregătirea Rusiei de a negocia fără condiții prealabile”. Lavrov a trecut apoi printr-o listă lungă de condiții prealabile, inclusiv „denazificarea” Ucrainei.

În mod amenințător, însă, mai mult de câteva articole argumentează împotriva negocierilor. Ideea este că Rusia câștigă și ar trebui să continue să câștige. Pacea este dezirabilă doar în cazul în care o pace „negociată” va lăsa Ucraina fără apărare împotriva oricăror mișcări viitoare ale Moscovei împotriva ei.

Încetarea focului ca „capcană mortală”

Un comentator afiliat la Kremlin – corespondentul de război Alexander Sladkov - a numit orice acord de încetare a focului o „capcană a morții pentru Rusia”, iar un altul a spus că „nu este benefic pentru Rusia să se oprească în prima linie.”. Ei spun cu voce tare partea ascunsă a dorinței de pace a Kremlinului: anume, că principala condiție a Rusiei pentru pace este ca aceasta să fie identică cu o victorie militară aproape totală.

„Kremlinul nu și-ar dori nimic mai mult, se pare, decât să rămână singur în distrugerea pe care o creează. Dacă ajunge acolo printr-un război catastrofal sau printr-o pace răzbunătoare contează puțin”, arată EU vs Disinfo citând din Tacitus despre vechii romani: „Jefuirii, măcelăririi, spolierii ei îi dau numele mincinos de imperiu; când rămân singuri ei spun că au făcut pace”.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite