Propaganda rusă e pe aceeaşi lungime de undă cu Guvernul Orban şi susţine că sancţiunile UE vor ruina Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban a susţinut la Tuşnad că sancţiunile UE nu au efect. FOTO: Inquam Photos/Laszlo Beliczay
Viktor Orban a susţinut la Tuşnad că sancţiunile UE nu au efect. FOTO: Inquam Photos/Laszlo Beliczay

„Economia rusă face implozie” din cauza sancţiunilor impuse de comunistatea internaţională, susţin doi economişti celebri pentru Foreign Policy. În schimb, propaganda rusă, la unison cu miniştrii cabinetului Viktor Orban, susţin că sancţiunile nu funcţionează, ba mai mult, efectele acestora sunt pozitive pentru Rusia.

Într-un articol din Foreign Policy, Jeffrey Sonnenfeld, profesor de management şi decan al Yale School of Management, şi Steven Tian, director de cercetare la  Yale Chief Executive Leadership Institute, arată că sancţiunile îndreptate împotriva Rusiei au dus economia rusă în pragul imploziei: „Departe de a fi ineficiente sau dezamăgitoare, aşa cum au susţinut mulţi, sancţiunile internaţionale şi retragerile voluntare ale afacerilor au exercitat un efect devastator asupra economiei Rusiei”.

Site-ul Comisiei Europene - Eu vs Disinfo - analizează cum a reflectat ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin ultima tranşă de sancţiuni UE împotriva Rusiei. Unele instituţii media au respins impactul sancţiunilor UE, în timp ce altele au susţinut că UE şi-a epuizat deja potenţialul de a sancţiona Rusia, iar altele au încercat să exploateze orice potenţiale disensiuni între statele membre ale UE.

Agenţia de ştiri Tass a prezentat cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei ca pe o ştire pozitivă, având următorul titlu: „Al şaptelea pachet de sancţiuni ale UE reduce numărul de restricţii împotriva Rusiei” şi subtitlul: „UE a ridicat, de asemenea, interdicţia privind furnizarea unui număr de bunuri, servicii şi tehnologii pentru aviaţie”. 

Articolul începe astfel: „Cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni UE a introdus o interdicţie privind exportul de aur din Rusia şi a extins lista neagră a UE, dar a redus semnificativ o serie de restricţii financiare asupra exporturilor ruseşti de petrol şi alimente şi a ridicat unele interdicţii privind furnizarea anumitor bunuri şi servicii către Rusia pentru aviaţie”.

Comisarul Josep Borrell, relatează Tass, a declarat pe Twitter că banca rusă Sberbank şi clubul de motociclete Night Wolves, precum şi un număr de militari ruşi, au fost incluşi pe lista neagră a UE.

Kommersant pune accentul pe disensiunile dintre liderii UE

Cotidianul Kommersant arată că există din ce în ce mai mari disensiuni între ţările UE: „Nu există unitate în UE cu privire la cât de intensă trebuie să fie presiunea sancţiunilor împotriva Rusiei. Prezenţa unor puncte de vedere diferite a fost recunoscută, de exemplu, de ministrul de Externe austriac Alexander Schallenberg ”. Acesta a declarat: „Anterior, a existat o discuţie dură că ar trebui să nu mai primim gaze (n. red. - din Rusia), iar noi, ca şi alte ţări din UE, am spus clar: nu se discută despre asta, pentru că ne-ar afecta foarte mult”.

Publicaţia rusă a relatat că declaraţia ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, s-ar fi „remarcat” cel mai mult: „Situaţia militară (din Ucraina) se deteriorează, dar în loc să stabilească pacea, Bruxelles-ul este ocupat cu încă un pachet de sancţiuni”. În articol este redat un citat al premierului Viktor Orban, care declara, săptămâna trecută, la radio Kossuth: „Politica de sancţiuni nu a justificat speranţele puse în ea, ci a avut efectul opus... Trebuie să spun că la început am crezut că doar ne-am împuşcat în picior. Dar acum se pare că economia europeană s-a împuşcat în plămâni şi, prin urmare, acum se sufocă peste tot”.

Jurnaliştii ruşi revin la poziţia ministrului Peter Szijjártó, care a subliniat: „Am clarificat cu insistenţă că dacă Gazprombank ar fi inclusă pe lista de sancţiuni, atunci Ungaria nu ar putea să o susţină, prin urmare, în propunerea de sancţiuni pe care am primit-o deja, Gazprombank nu apare, la fel cum nu apare nicio restricţie privind transportul de energie”.

Tass: „Ce nu te ucide te face mai puternic”

Agenţia de presă Tass titrează „Ce nu te doboară te face mai puternic”, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu despre sancţiuni acordat radiodifuzorului de stat iranian.

Într-un fragment al interviului difuzat la televiziunea Rossiya-24, Peskov a spus: „Acesta este probabil preţul pe care trebuie să-l plătească atât această ţară, cât şi Iranul pentru independenţa şi suveranitatea lor. Ceea ce nu te ucide te face mai puternic”. Acesta a mai remarcat că Iranul a fost sancţionat de câteva decenii şi „s-a adaptat bine”.

Aceeaşi agenţie de presă bagatelizează importanţa sancţiunilor prezentând un sondaj de opinie care arată: „Unul din doi ruşi care joacă jocuri video de mai multe ori pe săptămână se confruntă cu probleme din cauza sancţiunilor împotriva Moscove”. Dilemele legate de achiziţionarea de jocuri au fost cele mai frecvente, deoarece au fost raportate de 26% dintre cei chestionaţi, arată jurnaliştii ruşi.

Viktor Orban la Tuşnad: „Sancţiunile împotriva Moscovei nu au funcţionat”

Argumentele din presa rusă au fost reluate, în weekend, la şcoala de vară din Tuşnad, de către premierul Viktor Orban. Acesta a mai spus că Ungaria nu este dispusă să sprijine embargourile UE sau limitările asupra importurilor de gaze ruseşti deoarece acest lucru i-ar submina economia. Orban a spus că sancţiunile impuse Moscovei se întorc asupra UE. „Europa se situează profund în colţul celor învinşi”, a afirmat ministrul ungar al Finanţelor, tot la Băile Tuşnad, adăugând că politica de sancţiuni este mai mult o problemă pentru Europa decât pentru ţara împotriva căreia a fost impusă, adică Rusia. Acelaşi ministru de Finanţe a subliniat că Europa are nevoie de gazele ruseşti. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Nouă mituri false despre efectele sancţiunilor şi ale ieşirii companiilor de pe piaţa rusă

 

Ce a transmis, de fapt, Viktor Orban la Băile Tuşnad

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite