„Câte teritorii ai ocupat, toate sunt ale tale”, cerinţa de la care Vladimir Putin ar vrea să înceapă negocierile de pace cu Ucraina

0
Publicat:

Propaganda rusă a publicat recent un interviu cu un membru al Clubului Valdai afiliat Kremlinului, care a descris care ar fi condiţiile de la care ar vrea Vladimir Putin să înceapă negocierile pentru pace în Ucraina cu preşedintele american Donald Trump.

Vladimir Putin nu vrea să facă niciun compromis teritorial. Foto Profimedia
Vladimir Putin nu vrea să facă niciun compromis teritorial. Foto Profimedia

În aşteptarea dialogului dintre Donald Trump și Vladimir Putin și al posibilelor negocieri viitoare privind Ucraina, propaganda rusă a publicat un nou interviu cu un membru al Clubului Valdai afiliat Kremlinului, Fiodor Lukyanov, care confirmă încă o dată cererile Moscovei privind ocuparea efectivă a teritoriilor cucerite din Ucraina.

„Câte teritorii ai ocupat, toate sunt ale tale” ar fi principiul de la care vrea preşedintele rus să pornească negocierile, potrivit analiştilor de la Institutul pentru Studii de Război (ISW). Concluziile lor vin după ce joi agenția de presă TASS a Kremlinului a publicat un interviu cu Fiodor Lukyanov, director de cercetare la Clubul internațional de discuții Valdai, intitulat „Nu trebuie să ne bazăm pe acorduri mari”.

Deși ISW subliniază că nu este pregătit să afirme că Fiodor Lukyanov cunoaște îndeaproape sau personal considerațiile sau intențiile lui Vladimir Putin în viitoarele negocieri de pace, declarațiile lui sunt, în general, în concordanță cu cele ale lui Putin și ale altor oficiali de la Kremlin cu privire la pozițiile de negociere ale Rusiei, spun analiștii, citaţi de nv.ua.

În general, ISW consideră interviul lui Lukyanov drept o încercare a Moscovei de a atenua speculațiile interne din Rusia cu privire la posibilitatea unui acord de pace în viitorul apropiat și subliniază, de asemenea, relevanța declarațiilor lui Lukyanov atunci când se iau în considerare posibilele poziții de negociere ale Rusiei cu Ucraina și Statele Unite.

Condiţiile Rusiei

Printre punctele-cheie ale interviului, care pot indica poziția Kremlinului în negocieri, analiștii ISW evidențiază următoarele declarații ale lui Lukyanov:

* „Principala temă” pentru viitoarele negocieri de pace privind Ucraina ar fi „nu doar teritoriul”, ci eliminarea „cauzelor profunde” ale războiului, mai exact expansiunea NATO în Europa de Est în anii 1990 și la începutul anilor 2000.

Rusia nu intenționează să facă niciun compromis privind teritoriile ocupate ale Ucrainei în viitoarele negocieri de pace. „Totul este clar cu privire la teritorii: cât ocupați, atât este al vostru”, a spus Fiodor Lukyanov.

Potrivit analiștilor ISW, această poziție indică în mod clar că orice viitoare discuții de pace cu Donald Trump ar trebui să înceapă cu recunoașterea de către Statele Unite a pretențiilor teritoriale ale Rusiei asupra Ucrainei. Această poziție poate include, de asemenea, ideea că negocierile efective ar trebui să se concentreze pe ceea ce Lukyanov a numit presupusele „cauze profunde” ale războiului, conform interpretării ISW a cuvintelor sale.

* Principala cerință a Rusiei pentru viitoarele discuții de pace cu Donald Trump este „schimbarea peisajului de securitate în Europa de Est și abandonarea unei serii de prevederi pe care se bazează existența și funcționarea NATO”.

„Ceea ce Rusia cere în primul rând, o schimbare a peisajului de securitate în Europa de Est, este dificil, deoarece necesită abandonarea unui număr de dispoziții pe care se bazează existența și funcționarea NATO. Acest lucru pare imposibil și insolubil în acest moment”, a spus propagandistul Moscovei în interviu.

* Rusia ar putea, de asemenea, să încerce să discute posibilitatea de a reduce nivelul prezenței militare a NATO de-a lungul frontierelor Rusiei.

Concluzia analiştilor de la ISW este că Vladimir Putin rămâne hotărât să își impună voința și interesele de securitate atât Statelor Unite, cât și Europei și nu este interesat de compromisuri pentru încetarea războiului din Ucraina.

Declarațiile lui Fiodor Lukyanov sugerează, de asemenea, că Moscova consideră că Donald Trump și administrația sa sunt mai slabi și mai susceptibili la intimidare printr-o demonstrație de putere a Kremlinului decât fosta administrație Biden, consideră ISW.

Prin urmare, interviul lui Fiodor Lukyanov sprijină eforturile continue ale Kremlinului de a-l forța pe Donald Trump să cedeze cererilor lui Vladimir Putin, ceea ce ar însemna capitularea completă a Ucrainei și slăbirea NATO. De asemenea, se înscrie în eforturile personale ale lui Putin de a se poziționa ca presupus egal al lui Trump pe scena internațională, concluzionează analiștii ISW.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite