Cum păcălesc teroriştii al-Qaida cele mai secrete programe de interceptare ale serviciilor secrete occidentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca întotdeauna, teroriştii gasesc modalităţi de a păcăli cele mai moderne şi secrete sisteme ale serviciilor de informaţii occidentale pentru a planifica atacuri teroriste. CNN a realizat un reportaj despre modul în care membrii al-Qaida evită să fie prinşi în timp ce comunică pe internet.

Liderii Al-Qaida nu folosesc telefonul, atunci când trebuie să ia legătura unul cu celălat, ci apelează la Internet. Specialiştii din securitate spun că teroriştii folosesc o serie de conexiuni complicate prin intermediul calculatoarelor.

Părţile se întrunesc online în camere chat şi sunt extrem de precaute. Cei prezenţi îşi ascund identitatea sub nume false şi folosesc programe de criptare a mesajelor, ceea ce face dificilă citirea lor în timpul acestor scurte întâlniri.

Mai mult,instrucţiunile de la superiori sunt încredinţate unor curieri, care folosesc computere publice din localurile de internet. Informaţiile codificate sunt trimise pe o adresă de e-mail creată doar pentru o singură folosinţă. Odată ce misiunea este îndeplinită, în câteva minute dispare orice urmă şi dovadă.

"Al-Qaida a început cu un singur website, în urmă cu un deceniu. În prezent, zeci de forumuri al-Qaida, care găzduiesc mii de utilizatori", a declarat specialistul Laith Alkhouri.

Acum câţiva ani, când Osama bin Laden era încă în viaţă, se presupunea că Al-Qaida deţine propriul intranet, ascuns electronic în spatele unor site-uri jihadiste şi putea fi accesat doar de câteva persoane. Rămâne un mister dacă sistemul încă mai există.

Săptămâna trecută a fost declanşată o alertă teroristă la nivel mondial, după ce au fost interceptate mesaje secrete între liderii de top al reţelei Al-Qaeda privind un posibil atac.

Preşedintele american Barack Obama a declarat că grupările regionale afiliate Al-Qaida continuă să "reprezinte o ameninţare", apreciind totuşi că nucleul reţelei extremiste a fost "desfiinţat", relatează AFP.

"Al-Qaida organizată şi relativ centralizată care ne-a atacat la 11-Septembrie a fost desfiinţată", a declarat Obama, adăugând că comandamentul reţelei "este slăbit şi are capacitate redusă de acţiune".

În schimb, a remarcat preşedintele american, "afiliaţii regionali precum Al-Qaida din Peninsula arabică (Aqpa) continuă să reprezinte o ameninţare".

Membri lor sunt în măsură să se "năpustească asupra unei ambasade la volanul unei maşini-capcană şi să omoare oameni".

"Aceasta înseamnă că trebuie să dispunem de o strategie care să îi consolideze pe partenerii noştri" pentru ca aceştia să aibă mijloacele de a elimina aceste ameninţări, a continuat Obama.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite