Cum i-a ajutat educația tradițională indigenă pe cei patru copii rătăciți să supraviețuiască 40 de zile în jungla amazoniană

0
Publicat:

Descoperirea și salvarea a patru copii indigeni, la 40 de zile după ce avionul în care călătoreau s-a prăbușit în îndepărtata pădure tropicală columbiană, a fost salutată de presa internațională drept un "miracol în junglă".

Copiii au fost găsiți după 40 de zile FOTO Profimedia
Copiii au fost găsiți după 40 de zile FOTO Profimedia

Un antropolog care a trăit mai mult de un an printre populația Andoque din regiune, efectuând cercetări etnografice pe teren, nu cataloghează pur și simplu acest eveniment ca fiind un miracol.

Cel puțin, nu un miracol în sensul convențional al cuvântului. Mai degrabă, supraviețuirea și descoperirea acestor copii pot fi atribuite cunoașterii profunde a pădurii complicate și a abilităților de adaptare transmise din generație în generație de către populația indigenă, scrie theconversation.com.

În timpul căutării copiilor, antropologul a intrat în contact cu Raquel Andoque, o maloquera (proprietară a unei case lungi ceremoniale) mai în vârstă, sora străbunicii copiilor. Aceasta și-a exprimat în repetate rânduri convingerea nezdruncinată că acești copii vor fi găsiți în viață, cunoscând autonomia, istețimea și rezistența fizică a copiilor din regiune.

Chiar înainte de a începe școala primară, copiii din această zonă își însoțesc părinții și rudele mai în vârstă în diverse activități, cum ar fi grădinăritul, pescuitul, navigarea pe râuri, vânătoarea și colectarea de miere și fructe sălbatice. În acest fel, copiii dobândesc abilități și cunoștințe practice, cum ar fi cele demonstrate de Lesly, Soleiny, Tien și Cristin în timpul celor 40 de zile de încercare.

Copiii indigeni învață de obicei de la o vârstă fragedă cum să deschidă cărări prin vegetația densă, cum să deosebească fructele comestibile de cele necomestibile. Ei știu să găsească apă potabilă, să construiască adăposturi pentru ploaie și să pună capcane pentru animale. Ei pot identifica urmele și mirosurile animalelor - și pot evita prădătorii precum jaguarii și șerpii care pândesc în pădure.

Copiii amazonieni nu au, de obicei, acces la genul de jucării și jocuri comercializate cu care cresc copiii din orașe. Astfel, ei devin experți în cățăratul în copaci și se angajează în jocuri care îi învață despre uneltele pentru adulți realizate din materiale naturale, cum ar fi vâslele sau topoarele. Acest lucru le hrănește înțelegerea activităților fizice și îi ajută să învețe ce plante servesc unor scopuri specifice.

Activitățile de care majoritatea copiilor occidentali ar fi feriți - manipularea, jupuirea și măcelărirea animalelor de vânătoare, de exemplu - oferă lecții de zoologie neprețuite și, probabil, stimulează rezistența emoțională.

Abilități de supraviețuire

Atunci când își însoțesc părinții și rudele în excursii în junglă, copiii indigeni învață cum să se orienteze în vegetația densă a pădurii urmărind poziția soarelui pe cer.

Copil supraviețuitor vizitat la spital FOTO Getty Images
Copil supraviețuitor vizitat la spital FOTO Getty Images

Deoarece râurile mari din cele mai multe părți ale Amazonului curg într-o direcție opusă celei a soarelui, oamenii se pot orienta spre aceste râuri principale.

Urmele de urme și obiecte lăsate de cei patru copii au dezvăluit evoluția lor generală spre râul Apaporis, unde poate sperau să fie văzuți.

De asemenea, copiii ar fi învățat de la părinții și bătrânii lor despre planurile și florile comestibile - unde pot fi găsite. Și, de asemenea, despre interrelația dintre plante, astfel încât acolo unde se află un anumit copac se pot găsi ciuperci sau animale mici care pot fi prinse și mâncate.

Povești, cântece și mituri

Cunoștințele încorporate în poveștile mitice transmise de părinți și bunici reprezintă o altă resursă neprețuită pentru a naviga prin pădure. Aceste povești descriu animalele ca ființe pe deplin conștiente, care se implică în seducție, răutăți, asigură hrana sau chiar își salvează viața.

Deși aceste episoade pot părea de neînțeles pentru publicul non-indigen, ele încapsulează de fapt interrelațiile complicate dintre nenumărații locuitori non-umani ai pădurii. Cunoștințele indigene se concentrează pe interrelațiile dintre oameni, plante și animale și pe modul în care acestea se pot uni pentru a conserva mediul înconjurător și a preveni daunele ecologice ireversibile.

Această cunoaștere sofisticată a fost dezvoltată de-a lungul mileniilor, timp în care popoarele indigene nu numai că s-au adaptat la teritoriile lor forestiere, dar le-au și modelat în mod activ. Este o cunoaștere adânc înrădăcinată, pe care indigenii locali o învață încă din copilărie, astfel încât să devină o a doua natură pentru ei.

Îngrijirea reciprocă

Unul dintre aspectele acestei povești "miraculoase" de care oamenii din Occident s-au minunat este modul în care, după moartea mamei copiilor, Lesly, în vârstă de 13 ani, a reușit să aibă grijă de frații ei mai mici, inclusiv de Cristin, care avea doar 11 luni în momentul prăbușirii avionului.

Dar în familiile indigene, se așteaptă ca surorile mai mari să acționeze ca mame surogat pentru rudele lor mai tinere de la o vârstă fragedă. Iris Andoke Macuna, o rudă îndepărtată a familiei, a spus:

”Pentru unii albi, non-indigeni, pare un lucru rău că ne luăm copiii la muncă în grădină și că le lăsăm pe fete să-și poarte frații în brațe și să aibă grijă de ei. Dar pentru noi, este un lucru bun, copiii noștri sunt independenți, de aceea Lesly a putut să aibă grijă de frații ei în tot acest timp. Asta a întărit-o și a învățat de ce au nevoie frații ei”.

Latura spirituală

Timp de 40 de zile și nopți, în timp ce cei patru copii au fost pierduți, bătrânii și șamanii au efectuat ritualuri bazate pe credințe tradiționale care implică relații umane cu entități cunoscute sub numele de dueños (proprietari) în spaniolă și sub diferite denumiri în limbile native (cum ar fi i'bo ńo̰e, care înseamnă "persoane de acolo" în limba andoque).

Se crede că acești proprietari sunt spiritele protectoare ale plantelor și animalelor care trăiesc în păduri. Copiii sunt prezentați acestor proprietari puternici în cadrul unor ceremonii de atribuire a numelui, care asigură faptul că aceste spirite recunosc și recunosc relația cu teritoriul și dreptul lor de a prospera pe acesta.

În timpul căutării copiilor dispăruți, bătrânii au purtat dialoguri și negocieri cu aceste entități în casele lor ceremoniale (malocas) în toată regiunea Middle Caquetá și în alte comunități indigene care consideră locul accidentului ca făcând parte din teritoriul lor ancestral. Raquel a explicat:

”Șamanii comunică cu locurile sacre. Oferă cocaină și tutun spiritelor și le spun: Nu, nu, nu: Luați asta și dați-mi nepoții înapoi. Ei sunt ai mei, nu ai voștri".

Aceste credințe și practici au o semnificație semnificativă pentru prietenii mei din Middle Caquetá, care atribuie cu fermitate supraviețuirea copiilor acestor procese spirituale mai degrabă decât mijloacelor tehnologice folosite de echipele de salvare ale armatei columbiene.

Poate fi o provocare pentru cei care nu sunt indigeni să îmbrățișeze aceste idei tradiționale. Dar aceste credințe le-ar fi insuflat copiilor credința și tăria emoțională cruciale pentru a persevera în lupta pentru supraviețuire. Și i-ar fi încurajat pe indigenii care îi căutau să nu-și piardă speranța.

Copiii știau că soarta lor nu consta în a muri în pădure și că bunicii și șamanii lor vor mișca cerul și pământul pentru a-i aduce înapoi acasă în viață.

Din păcate, această cunoaștere tradițională, care le-a permis indigenilor nu doar să supraviețuiască, ci și să se dezvolte în Amazon timp de milenii, este amenințată. Extinderea din ce în ce mai mare a terenurilor pentru agribusiness, minerit și activități ilicite, precum și neglijența statului și intervențiile fără consimțământul indigenilor au făcut ca aceste popoare să fie vulnerabile.

Sunt puse în pericol înseși fundamentele vieții în care sunt încorporate aceste cunoștințe, teritoriile care le servesc drept bază și oamenii care păstrează, dezvoltă și transmit aceste cunoștințe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite