Cum arată trei cercetători americani că ideologia prevalează asupra ştiinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Trei cercetători din Statele Unite au reuşit să publice studii inventate, cu concluzii ridicole, într-o încercare de a demonstra că ideologia prevalează asupra rigurozităţii ştiinţifice.

În total, şapte articole din cele 20 inventate au fost publicate, obţinând fără nicio problemă aprobarea consiliului ştiinţific.

Publicate de-a lungul unui an cu pseudonime, articolele tratează subiecte explozive pentru societate, între care rasismul şi sexualitatea.

Unul dintre ele, publicat în mai în revista „Gender, Place&Culture“, face o paralelă între cultura violului în parcuri la câini şi cea din rândul bărbaţilor.

Un alt articol explică de ce un bărbat care se masturbează cu gândul la o femeie fără consimţământul ei comite o agresiune sexuală.

„Dacă vrem să demonstrăm ceva prin acest proiect, atunci arătăm că nu putem avea încredere în cercetarea actuală în aceste discipline“, explică unul dintre autori.

Potrivit autorului, scopul acestei farse este de a aduce o reformă în aceste discipline, nu de a le distruge.

Cei trei farsori sunt James Lindsay, doctor în matematică şi profesor la Universitatea din Tennessee, Peter Boghossian, profesor de filosofie la Universitatea din Portland, şi Helen Pluckrose, redactorul şef al site-ului AreoMagazine.com, care a dezvăluit farsa.

Alison Phipps, profesoară de studii de gen la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, a denunţat acest proiect, apreciind că cei trei au luat în vizor discipline „cu care au obiecţii politice, nu academice“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite