Cuba va colabora cu Iranul la dezvoltarea şi testarea unui vaccin pentru Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Cuba a semnat un acord cu Iranul care prevede transferul de tehnologie pentru cel mai avansat vaccin candidat al cău pentru Covid-19 şi efectuarea de studii clinice de fază finală pentru acesta în republica islamică, transmite Reuters.

Ambele ţări sunt supuse unor sancţiuni americane dure, care exceptează medicamentele, dar care interzic totuşi companiilor farmaceutice străine să facă afaceri cu ele. Atât Cuba cât şi iranul se confruntă cu deficite de fonduri.

La sfârşitul lunii trecut, Iranul a început studii clinice pe oameni cu primul său vaccin candidat pentru Covid-19, în timp ce Cuba are patru vaccinuri candidate testate în studii clinice.

După ce se va încheia studiul clinică de fază a doua pentru cel mai avansat vaccin candidat cubanez, Soberana (Suveranitate) 2, acesta va fi testatv în studiul de fază a treia pe 150.000 de persoane din Havana, au anuţat autorităţile.

Cuba va avea nevoie de mai multe studii de fază finală în străinătate, având în vedere că nu are o rată mare de infectare, datoriă gestionării cu succes a emidemiei.

Iranul este, în schimb, cea mai grav afectată ţară din Orientul Mijlociu.

Institutul de vaccinuri Finlay din Cuba a anunţat vineri seara că a semnat un acord cu Institutul Pasteur din Iran, pentru a colabora la testarea Soberana 2.

”Această sinergie va permite ambelor ţări să avanseze mai rapid în imunizarea împotriva virusului SARS-CoV-2”, a anunţat institutul pe contul său de Twitter.

Cuba afirmă că mai multe ţări şi-au exprimat interesul pentru vaccinurile sale împotriva coronavirusului, dar acesta este primul acord la care a ajuns.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur, a fost citat de presa iraniană spunând că 50.000 de voluntari vor fi recrutaţi pentru a efectua studiile clinice de fază a treia.

Transferul de tehnologie şi producţia comună au fost condiţii prealabile pentru a permite testarea pe oameni în ţară, a spus el.

Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, s-a declarat ”impresionat” de realizările biotehnologice ale vechiului său aliat Cuba în lupta împotriva COVID-19, în timpul unei vizite la Havana, efectuată în cadrul unui turneu din America Latină, în noiembrie anul trecut.

Pe lângă dezvoltarea propriului vaccin, Iranul participă la schema globală COVAX, care are ca scop asigurarea unui acces echitabil la vaccinurile COVID-19 pentru ţările mai sărace. Cu toate acestea, liderul său suprem a interzis, vineri, guvernului importul de vaccinuri COVID-19 din Statele Unite şi Marea Britanie, etichetând puterile occidentale drept ”nedemne de încredere”.

Cuba nu a vorbit despre importul de vaccinuri din alte părţi şi a declarat că intenţionează să-şi vaccineze populaţia împotriva COVID-19 cu propriul vaccin, în prima jumătate a anului.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite